plystrespråk

Plystrespråk er kommunikasjon ved hjelp av plystring. Det er anslått at det verden rundt finnes omkring 60 mer eller mindre utviklede plystrespråk. Mest kjent i vår del av verden er nok plystrespråket på den kanariske øya La Gomera, der man kaller det silbo gomero. La Gomera har fra naturens side et landskap som i alle tider har vært vanskelig å ferdes i, og man antar at det kan være grunnen til at plystrespråket oppsto. Plystrespråk har vært brukt helt siden urinnvånernes tid, ikke bare på La Gomera, men også på El Hierro, Tenerife og Gran Canaria. Det skal være mulig å kommunisere på denne måten over en avstand på opp til 3 km.

EU har godkjent det spesielle plystrespråket på La Gomera som et eget språk og ikke bare som en form for kommunikasjon. For at språket skal bli bevart for ettertiden har EU også bevilget pengestøtte. I den forbindelse heter det i en kommentar fra EU at språket er helt unikt og ikke kan sammenlignes med noe annet språk i verden. Plystrepråket er også oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

For at språket ikke skulle gå helt ut av bruk har det gomeriske plystrespråket lenge vært eget fag i den kanariske grunnskolen på øya. Fra 2011 er plystrespråket på La Gomera også kommet inn som fag på universitetet i La Laguna, Tenerife.

Eksterne lenker

Eksempel på silbo gomero (YouTube)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg