Kuş dili
Utøvere av «fuglespråk» kalt Kuş dili, fra Kuşköy i det nordlige Tyrkia
Kuş dili
Av .

Plystrespråk er kommunikasjon ved hjelp av plystring. Denne orale teknikken er forbundet til talespråket og har lange tradisjoner i mange kulturer, for eksempel «fuglespråk» kalt Kuş dili, fra Kuşköy i det nordlige Tyrkia og Silbo Gomero fra La GomeraKanariøyene. Plystrespråk blir gjerne brukt i isolerte strøk som f.eks. fjellregioner. Det er anslått at det finnes rundt 60 mer eller mindre utviklede plystrespråk i verden. De fleste plystrespråkene finnes på Kanariøyene.

Silbo gomero

Silbo Gomero

Mest kjent i vår del av verden er nok plystrespråket på den kanariske øya La Gomera, der man kaller det silbo gomero eller el silbo. Plystrespråket ble utvikla for språket guanche av øyas første innbyggere, guanchene, for å kommunisere over de dype dalene på øya.

Silbo Gomero
Av /UNESCO.

Mest kjent i vår del av verden er nok plystrespråket på den kanariske øya La Gomera, der man kaller det silbo gomero eller el silbo. Plystrespråket ble utvikla for språket guanche av øyas første innbyggere, guanchene, for å kommunisere over de dype dalene på øya. Plystrespråk har vært brukt helt siden urinnvånernes tid, ikke bare på La Gomera, men også på El Hierro, Tenerife og Gran Canaria. Det skal være mulig å kommunisere på denne måten over en avstand på opp til 3 km.

Plystrepråket er oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. For at språket ikke skulle gå ut av bruk har det gomeriske plystrespråket vært eget fag i den kanariske grunnskolen på øya siden slutten av 1990-tallet. Fra 2011 er plystrespråket på La Gomera også kommet inn som fag på universitetet i La Laguna, Tenerife.

Mesoamerikanske plystrespråk

Oaxacan plystrespråk
Oaxacan plystrespråk
Av .

Vi kjenner former for plystrespråk i mange mesoamerikanske språk. For eksempel: amuzgo, mazatec, otomí, zapotec, mopán, chol, totonac, tepehua, nahuatl og meksikansk kickapoo.

Chinantec

Talere av det tonale språket chinantec fra den nordlige delen av staten Oaxaca i Mexico bruker plystring istedenfor å rope over distanser. Det gjør de for å varsle, men plystrespråk blir også anvendt for ren fornøyelse. Det er forskjellige plystrestiler tilpasset ulik avstand. Plystringen gjengir chinantec-språket som kan kommunisere vanlig tale med minimal tvetydighet. For eksempel så består sochiapan chinantec-plystrespråk av 31 etiske tone-trykk distinksjoner.

Den nordamerikanske misjonærlingvistiske organisasjonen SIL har dokumentert og transkribert plystrespråk.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Campbell, Lyle. American Indian Languages: The Historical Linguistics of Native America. Oxford Studies in Anthropological Linguistics. Oxford University Press. 2000.
  • Sicoli, Mark. Documenting Whistled Speech among Chinantecans. 2014: http://www.openculture.com/2013/03/speaking_in_whistles_the_whistled_language_of_oaxaca_mexico.html
  • SIL. Chinantecan Family. http://www-01.sil.org/mexico/chinanteca/00i-chinanteca.htm

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg