guancher

Artikkelstart

Guancher er navnet på urbefolkningen på Kanariøyene, kjent fra spanske beskrivelser og fra gravfunn og ruiner. En stor del av dem bukket under for kamphandlinger og epidemier under den spanske erobringen 1402–96. De overlevende ble assimilert og oppblandet med spanske innvandrere.

Faktaboks

Uttale
gwˈantʃər

Av språket, som døde ut før 1700, er en del ord, steds- og slektsnavn og noen få setninger bevart, nok til å sannsynliggjøre at alle øyboerne snakket dialekter av samme språk, men ikke nok til å påvise slektskap med andre språk.

Guanchenes opphav er ukjent. De var kaukasoide, men variasjon, samt beskrivelser av mørke mennesker på øyene lengst øst og lyse lenger vest, er tatt som tegn på mer enn én innvandring. Inntil 1400-tallet levde de i isolasjon, også øyene imellom, siden de ifølge alle kilder ikke hadde fartøyer.

Våpen og redskaper var av basalt og obsidian, ben, horn og tre. De laget krukker og kar av brent leire, og klesdrakten var av geiteskinn eller flettede blader og siv. Boligene var huler eller runde steinhus. Guanchene holdt geiter, sauer og griser, og hunder som passet buskapen. Ved et enkelt hakkebruk, ofte med irrigasjon, dyrket de bygg, hvete, bønner og erter. De drev jakt på villgeit og fugl, og fisk, skalldyr og ville frukter skal ha vært viktig i kostholdet.

Sosialt og kulturelt hadde de store øyene nådd lengst i utvikling. Øyene var delt i uavhengige kongedømmer, og befolkningen var lagdelt i adel og allmue. Kongene hadde rådsforsamlinger av representanter for adelsslektene. Kongen og adelen eide alle husdyr, beitemarker og dyrket jord. Denne samfunnsordningen var sanksjonert av hellige myter. Religionen, som ble ivaretatt av et spesialisert presteskap, omfattet både forfedrekult og dyrking av ånder assosiert med bestemte fjell. Ved døden ble adelsfolk balsamert, allmuefolk tørket, og liket ble sydd inn i geiteskinn og plassert i særskilte huler.

Kommentarer (3)

skrev David Olsen

Det sies at å bruke navnet guancher om alle de opprinnelige innbyggerne på øyene egentlig er misvisende. De som ble kalt guancher bodde bare på Tenerife. Man snakker om bimbaches på El Hierro, gomerere på La Gomera, og auaritas på La Palma.Jeg vil anbefale redaksjonen å undersøke dette nærmere.

svarte Knut A. Rosvold

Ja, guancher kan man bare med en viss rett kalle urinnvånerne av Tenerife. Guanche=Guan-Achinech, hvor "Guan" betyr person og "Achinech" er det forhistoriske navnet på Tenerife. Urinnvånerne på de forskjellige kanariske øyene er sannsynligvis kommet fra mange forskjellige steder, og det vil være helt feil å operere med Guanche som felles navn på de opprinnelige innbyggerne på alle øyene.Håper den fagansvarlige tar tak i dette.Knut A Rosvold

skrev David Olsen

http://www.rareplants.de/islas_canarias/guanches_canary_islands/los_guanches.htmhttp://www.nature.com/ejhg/journal/v12/n2/full/5201075a.htmlhttp://www.biomedcentral.com/1471-2156/4/15

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg