Plassoppsigelse, oppsigelse av arbeidsavtaler med det formål å iverksette streik eller lockout. Det er regulert i arbeidstvistloven § 1.

Formelt er plassoppsigelse en ordinær oppsigelse av de individuelle arbeidsforholdene, men plassoppsigelse skiller seg fra vanlige oppsigelser ved at formålet er å iverksette arbeidskamp ved tariffoppgjør. Av den grunn har vedkommende fagforening eller arbeidsgiverforening vanligvis fullmakt til å gi denne type oppsigelse på medlemmenes vegne.

Innenfor de store tariffområdene er fremgangsmåten ved kollektive plassoppsigelser gjerne tariffregulert, jf. for eksempel Hovedavtalen mellom LO og NHO for 2014-2017 § 3-1.

Det er et vilkår for å kunne iverksette streik eller lockout at skriftlig plassoppsigelse er gitt og plassoppsigelsesfristen utløpt, jf. arbeidstvistloven § 15. Det følger av samme paragraf at oppsigelsesfristen ved plassoppsigelse er 14 dager, med mindre annet er fastsatt ved tariffavtale eller annen skriftlig avtale.

Oppsigelsesfristen er altså kortere enn ved andre oppsigelser av arbeidsforhold. Når det gis plassoppsigelse, skal det samtidig gis skriftlig melding om dette til riksmekleren (arbeidstvistloven § 16).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.