Plassoppsigelse er oppsigelse av arbeidsavtaler med det formål å iverksette streik eller lockout. Det er regulert i arbeidstvistloven § 1.

Faktaboks

Også kjent som
kollektiv plassoppsigelse, arbeidsoppsigelse

Formelt er plassoppsigelse en ordinær oppsigelse av de individuelle arbeidsforholdene, men plassoppsigelse skiller seg fra vanlige oppsigelser ved at formålet er å iverksette arbeidskamp ved tariffoppgjør. Av den grunn har vedkommende fagforening eller arbeidsgiverforening vanligvis fullmakt til å gi denne type oppsigelse på medlemmenes vegne.

Innenfor de store tariffområdene er det tariffregulert en adgang til å gi kollektive plassoppsigelser, for eksempel Hovedavtalen mellom LO og NHO for 2022-2025 § 3-1. En kollektiv plassoppsigelse innebærer at plassene sies opp samlet ved et varsel utvekslet mellom organisasjonene. Dette er den vanlige fremgangsmåten i norsk arbeidsliv.

Det er et vilkår for å kunne iverksette streik eller lockout at skriftlig plassoppsigelse er gitt og plassoppsigelsesfristen utløpt, i henhold til arbeidstvistloven § 15. Det følger av samme paragraf at oppsigelsesfristen ved plassoppsigelse er 14 dager, med mindre annet er fastsatt ved tariffavtale eller annen skriftlig avtale.

Oppsigelsesfristen er altså kortere enn ved andre oppsigelser av arbeidsforhold. Når det gis plassoppsigelse, skal det samtidig gis skriftlig melding om dette til riksmekleren (arbeidstvistloven § 16).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg