Protea cyanorides
Protea cynaroides, er Sør-Afrikas nasjonalblomst. De rosa-røde høybladene danner en krans rundt de mange blomstene i midten. Kirstenbosch, Sør-Afrika.
Protea cyanorides
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Sør-Afrika har over 8000 plantearter. Sør-Afrika huser åtte steder på UNESCOs verdensarvliste og kan inndeles i åtte økosystemer – fra ørken til savanner og skog.

Vinterregnområdet ved sørvestkysten i Sør-Afrika har en temperert oseanisk flora og vegetasjon med middelhavspreg. Sørøstkysten har subtropisk regnskog. I innlandet er det savanne- og steppevegetasjon som mot nord og vest går over i halvørken og ørken.

Spesielt floraen i sørvest er artsrik og særpreget, og vesensforskjellig fra den i Afrika for øvrig, men med tydelig likhet med Australias. Av omkring 6000 arter frøplanter i Kapplandet er svært mange endemiske (stedegne), blant annet tallrike arter i familien Proteaceae. Kapplandets 550 Erica-arter er med få unntak endemiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg