Plantefelt med gran
Plantasjeskog med gran på tidligere beitemark.
Plantefelt med gran
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Plantasjeskog er skog som er etablert ved planting eller kunstig såing som ledd i foryngelse eller skogreising.

En plantasjeskog kan enten bestå av fremmede (introduserte) arter, eller være intensivt drevne bestander av stedegne treslag som oppfyller følgende krav:

  • ett eller to treslag ved etablering
  • ensaldret struktur
  • regelmessig avstand mellom trærne

Under norske forhold kan bestand av for eksempel sitkagran og lutzgran i skogreisingsstrøk regnes for å høre inn under plantasjeskog, i tillegg til enkelte plantinger av vanlig gran på for eksempel tidligere innmark. I den grad bestand av hurtigvoksende treslag for energiformål måtte forekomme, vil disse også kunne høre inn. Skog forynget ved planting av vanlig gran eller furu for å erstatte avvirket skogbestand regnes ikke som plantasjeskog. Slike plantinger er som regel ikke gjenstand for intensiv forvaltning og får etter hvert en mer uregelmessig struktur med innblanding av naturlig foryngede trær.

FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) anslo i 2020 at tre prosent av verdens skoger, eller 131 millioner hektar, var plantasjeskog.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg