Pastellmaleri

Pastellmaleri. Selvportrett av Maurice Quentin de La Tour. Musée de Picardie i Amiens. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Selvportrett som 'vinter'
Rosalba Carrieras portretter i pastell i rokokkoens lyse toner var populære i samtiden.

Pastellmaleri er et maleri, eller rettere en tegning, med pastellfarger. Hver fargenyanse må påføres med egen fargestift, da fargene ikke kan blandes eller settes oppå hverandre. Pastellmaleri har en egen friskhet og en bløt fløyelsaktig tone, som har gjort det populært, især for mindre portretter.

Faktaboks

Uttale
pastˈellmaleri
Etymologi
av pastell

Teknikk

Som malergrunn anvendte man tidligere oftest pergament oppspent på blindramme. Nå brukes vanligvis papir, enten et spesielt pastellpapir eller preparert alminnelig tegnepapir. Når pastellfargene skal blandes, skjer det direkte på malegrunnen ved hjelp av en «stubb», laget av papir, kork eller gummi. Ettersom pastellmaleriets fargelag ligger meget løst, må det fikseres, men meget lett, for at fargen ikke skal miste sin karakter, og deretter holdes under glass.

Historikk

Pastellmaleriets historie går i hvert fall tilbake til 1400-tallet, og utviklingsmessig går det tilbake til svart- og rødkrittegning. Rosalba Carriera fra Venezia var en banebryter på dette området.

Høydepunktet nådde pastellmaleriet i løpet av 1700-tallet i Frankrike, og dets største mester er Quentin de la Tour. Det fikk en renessanse etter 1870 i Frankrike med Société des pastellistes og Edgar Degas, Henri Matisse med flere.

Av representanter i Norden kan nevnes svensken Carl Larsson, dansken Peder Severin Krøyer og nordmannen Frits Thaulow.

I nyere tid er pastellmaleriet blitt lite anvendt, men i Norge har blant andre Kai Fjell og Else Hagen utført fremragende pasteller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg