p-verdier

P-verdier, p-verdier er i statistikk et mål som er viktig innen hypotesetesting. P-verdien er sannsynligheten for at resultatene i en vitenskapelig studie skal ha blitt slik de er ved slump dersom nullhypotesen er sann.

Noe enklere og mer unøyaktig uttrykt kan p-verdiene sies å uttrykke sannsynligheten for at funnene i en vitenskapelig studie skal ha kunnet oppstå ved slump.

Begrepet er nær knyttet til hypotesetesting som del av hypotetisk-deduktiv forskningsmetode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Anders Kielland

"Noe enklere og mer unøyaktig uttrykt kan p-verdiene sier å uttrykke sannsynligheten for at funnene i en vitenskapelig studie skal ha kunnet oppstå ved slump." Dette mener jeg er veldig galt. En p-verdi er ikke sannsynligheten for at funnene oppstår tilfeldig ("slump"). Tilfeldig sampling er en forutsetning for beregning av p-verdi .

skrev Kathrine Frey Frøslie

Det har du helt rett i, og jeg kan opplyse om at jeg jobber med å revidere artikkelen i samråd med min redaktør. Inntil videre kan jeg si at det korrekte er at p-verdien er sannsynligheten for å observere minst like ekstreme observasjoner som det du har observert, gitt at nullhypotesen er sann. Det er dette jobber vi med å formulere på en mer lettfattelig måte. Det er skrevet en flott artikkel om p-verdi i Tidsskrift for den norske legeforening, og den kan jeg anbefale inntil revisjonen er på plass. http://tidsskriftet.no/2017/05/medisin-og-tall/verdens-forste-p-verdi

svarte Anders Kielland

Godt å høre. Og ikke bare gitt null hypotesen, men også alle andre forutsetninger for den statiske modellen (inkludert tilfeldig utvalg).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg