Osmolytter er stoffer i bakterier, sopp og planter som beskytter mot høye ytre saltkonsentrasjoner og tørke. Osmolytter bidrar til å opprettholde cellevolum og væskebalanse under saltstress, osmotisk stress og tørkestress.

Egenskaper

Planter som skal ta opp vann med høyt saltinnhold er avhengig av høye konsentrasjoner av osmolytter i rotcellene. Osmolytter har høy løselighet i vann, har lav giftighet, er ofte nøytrale ikke-elektrolytter, og selv om de finnes i høye konsentrasjoner påvirker de i liten grad den ordinære stoffomsetningen i cellene.

Eksempel

Eksempler på stoffer som virker som osmolytter er stressaminosyren prolin, disakkaridet trehalose, sukkeralkoholer (polyoler) som glyserol, pinitol, mannitol, inositol, samt betainer (glycinbetain). Ektoin finnes i høye konsentrasjoner i salttålende (halofile) bakterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg