Trehalose er et disakkarid som består av to glukoseenheter. Det ligner maltsukker, men har en annen molekylkonfigurasjon. Det er det viktigste karbohydratet i sopp, og kan i friske, unge fruktlegemer utgjøre 1,4 prosent av friskvekten.

Faktaboks

Uttale
trehalˈose
Også kjent som
soppsukker

Også i insekter finnes trehalose. Mest kjent er utsondringene fra biller i slekten Larinus, som lever av tistellignende kurvplanter i strøkene mellom Sinai og Irak. Trehala manna er det arabiske navnet på disse utsondringene, noe som har gitt disakkaridet navn. Enkelte hevder at det er Bibelens manna.

Bruk

Trehalose er halvparten så søtt som sukker, men har sukkerets tekniske egenskaper. Det brukes derfor som tilsetning i matvarer der det ikke ønskes så søt smak, for eksempel i visse fruktprodukter. Trehalose brukes også i energidrikker og sportsdrikker, og som tilsetningsstoff i kosmetikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg