trehalose

Trehalose, disakkarid som består av to glukoseenheter. Det ligner maltsukker, men har en annen molekylkonfigurasjon. Det er det viktigste karbohydratet i sopp og kan i friske, unge fruktlegemer utgjøre 1,4 % av friskvekten. Også i insekter finnes trehalose. Mest kjent er utsondringene fra biller i slekten Larinus, som lever av tistellignende kurvplanter i strøkene mellom Sinai og Irak. Trehala manna er det arabiske navnet på disse utsondringene, noe som har gitt disakkaridet navn. Enkelte hevder at det er Bibelens manna.

Faktaboks

Uttale
trehalˈose
Også kjent som
soppsukker

Bruk

Trehalose er halvparten så søtt som sukker, men har sukkerets tekniske egenskaper. Det brukes derfor som tilsetning i matvarer der det ikke ønskes så søt smak, f.eks. i visse fruktprodukter. Trehalose brukes også i energidrikker og sportsdrikker, og som tilsetningsstoff i kosmetikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg