trehalose

Trehalose, disakkarid som består av to glukoseenheter. Det ligner maltsukker, men har en annen molekylkonfigurasjon. Det er det viktigste karbohydratet i sopp og kan i friske, unge fruktlegemer utgjøre 1,4 % av friskvekten. Også i insekter finnes trehalose. Mest kjent er utsondringene fra biller i slekten Larinus, som lever av tistellignende kurvplanter i strøkene mellom Sinai og Irak. Trehala manna er det arabiske navnet på disse utsondringene, noe som har gitt disakkaridet navn. Enkelte hevder at det er Bibelens manna.

Faktaboks

uttale:
trehalˈose
også kjent som:
soppsukker

Bruk

Trehalose er halvparten så søtt som sukker, men har sukkerets tekniske egenskaper. Det brukes derfor som tilsetning i matvarer der det ikke ønskes så søt smak, f.eks. i visse fruktprodukter. Trehalose brukes også i energidrikker og sportsdrikker, og som tilsetningsstoff i kosmetikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg