Offentlighetsprinsippet er et prinsipp om åpenhet som har ulike betydninger i forvaltningsretten og i prosessretten. I forvaltningen handler offentlighet om retten til innsyn i saksdokumenter og i prosess handler det om åpne rettsmøter.

Forvaltningsrett

Offentlighetsprinsippet er i forvaltningsretten et prinsipp om at forvaltningens saksdokumenter som hovedregel skal være fritt tilgjengelig for enhver som ønsker å gjøre seg kjent med dem. Reglene er gitt i offentlighetsloven.

Prosessrett

Offentlighetsprinsippet er i prosess prinsippet om at rettsmøter skal være åpne for publikum. I norsk rett er dette en hovedregel.

Unntak gjelder når annet er bestemt ved lov eller ved beslutning av retten i henhold til lov. Retten kan blant annet beslutte forhandling for lukkede dører når hensynet til statens forhold til en fremmed makt eller hensynet til ærbarhet krever det. Lukkede dører kan også besluttes av hensyn til privatlivets fred og i visse ærekrenkelsessaker. Reglene er gitt i domstolloven § 124 og videre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg