Dokument er i forvaltningsloven og offentleglova en logisk avgrenset informasjonsmengde som er lagret, i forvaltningen, på et medium for senere lesing, lytting, framføring, overføring eller lignende. Dette omfatter også elektronisk meddelt og lagret informasjon, herunder e-post, SMS og lignende, og meldinger på sosiale medier som Facebook og Twitter.

En part i en sak om et enkeltvedtak i forvaltningen vil etter forvaltningsloven § 18 ha krav på innsyn i og kopi av dokumenter i saken, med unntak av de deler av rent interne saksdokumenter som ikke inneholder faktaopplysninger – herunder anslag eller prognoser om faktiske forhold. Reglene om taushetsplikt etter forvaltningsloven med mer gjelder ikke for innsyn for partene og for den opplysningene gjelder.

I offentleglova av 2006 er det fastsatt at forvaltningens saksdokumenter skal være tilgjengelig for alminnelig innsyn «så langt det ikke er gjort unntak i lov eller i medhold av lov». De viktigste unntakene er her for forvaltningens interne saksdokumenter, og for de deler av et dokument som inneholder taushetspliktbelagte opplysninger.

Dessuten følger det blant annet av personopplysningsloven og pasientrettighetsloven at man har krav på utskrift av dokument med personopplysninger om en selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg