norsk-amerikansk presse

Artikkelstart

Norsk-amerikansk presse er en betegnelse på norske aviser og ukeblader som ble utgitt i USA i perioden mellom 1847 og 1980.

I dag har den Seattle-baserte nettavisen The Norwegian American tatt opp tråden fra de over 500 norske avisene som en gang eksisterte i USA, inkludert Western Viking (Seattle) og Norway Times (New York). Avisen publiseres annenhver fredag på engelsk med en side på norsk og dekker nyheter fra Norge, næringsliv, sport og underholdning. Avisen leses av rundt 10 000 lesere og har abonnenter over hele USA, i Canada og i Norge.

Siden avisen Nordlyset ble grunnlagt i Wisconsin i 1847 og til 1980-årene har det vært utgitt omkring 800 norske aviser og ukeblader i USA. Flere av disse eksisterte bare i noen få år. Andre oppnådde anselig alder og opplag, som Skandinaven (Chicago, 55 000), Decorah-Posten (Iowa, 40 000) og Minneapolis-Tidende (25 000). Minnesota har hatt det største antall norske regelmessige publikasjoner (216), deretter kommer Illinois (85) og Wisconsin (82).

Blant kjente norske pressefolk som kom fra norsk-amerikansk presse kan nevnes Johannes Lavik i Nordvesten (St. Paul), som ble redaktør av Gula Tidend, Hans Volckmar fra Nordisk Tidende (Brooklyn), som ble redaktør av Dagbladet, og Olav Kringen fra Nye Nordmanden (Moorhead), som ble redaktør av Social-Demokraten.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg