Nellikfamilien er en tofrøbladet plantefamilie.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Caryophyllaceae

Beskrivelse

De fleste artene er urter, med smale, motsatte blad og blomster i kvast. Blomsten er frikronet, oftest femtallig med fribladet eller sambladet beger, 10 pollenbærere og kapsel med mange frø. Kronbladene har ofte en smal nedre del som kalles neglen.

Utbredelse

I nellikfamilien finnes det rundt 1750 arter som er utbredt over store deler av verden. De fleste vokser i middelhavslandene og andre tempererte strøk. I Norge har vi 77 arter. Noen av artene er svært hardføre, av de blomsterplantene i verden som vokser lengst nord mot Arktis, finner vi flere som tilhører nellikfamilien.

Bruk

Artene i nellikfamilien har svært variabelt utseende, noen regner vi som ugress mens andre brukes som prydplanter, for eksempel nellik, Gypsophila og Lychnis.

En vanlig misforståelse er at kryddernellik tilhører nellikfamilien. Dette stemmer ikke, ettersom kryddernellik kommer fra blomstene til et tre i myrtefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

nellikfamilien
Caryophyllaceae
Artsdatabanken-ID
101441
GBIF-ID
2518

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg