myksospermisk frø

Matkarsespirer brukes ofte som garnityr og i salater.

Artikkelstart

Myksospermisk frø er frø som skiller ut klebrig slim fra den ytre delen av frøskallet når frøet tar opp vann (imbibering) og starter frøspiringen. Slimet består av karbohydrater, blant annet pektin. Eksempler på myksospermisk frø er karse, lin og groblad.

Faktaboks

Etymologi
gresk myxa – slim, sperma - frø

Det kan være to slimlag i frøskallet, og slimet kan inneholde cellulose og hemicellulose. Den fysiologiske betydningen av karbohydratslimet er usikker. Karbohydratslim kan holde på store mengder vann og kan ha betydning for vannopptaket i frøet, også i tørre ørkenområder. Dessuten er det klebrig og kan bidra til frøspredning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg