Morkler er små og store begersopper  med hatt, hvor det opprinnelig begerformete fruktlegemet er blitt vrengt oppover og foldet. 

Morklene er ikke en systematisk gruppe. Alle hører til rekken sekksporesopper, men plasseres i forskjellige ordener, familier og slekter. Arter i slekten ekte morkler  regnes som en delikatesse mens andre morkler, som sandmorkel er giftige.

Arter i slekten ekte morkler (Morchella), vokser oftest på fet hagejord eller i rik løvskog og kjennes på sin blekbrune/beige hatt med et nettverk av langs- og tverrgående opphøyde lister. De er hule inni. Ekte morkler kommer om våren eller vårsommeren, da det ellers er lite matsopp. Disse kan spises uten forbehandling. De regnes som en delikatesse og selges for høye priser.

Det er tre arter ekte morkler i Norge:

  • spissmorkel, Morchella conica
  • rundmorkel, Morchella esculenta 
  • grønnlig rundmorkel, Morchella pseudoviridis

Den vanligste morkelen om våren er sandmorkel, som ofte forekommer i store mengder i furuskogsområder. Det samme gjelder blek sandmorkel. Begge er imidlertid giftige. Disse to soppene skilles fra ekte morkler på sin hjerneaktig foldete "hatt" og ved at de ikke er hule inni, men har kamre.

Om høsten kan vi finne bispelue og mørk og lys høstmorkel. De anbefales ikke til å spise.

I tillegg finnes mange små morkler, blant annet arter i slektene klubbemorkler og slimmorkler. Men de er ikke i slekt med de morklene som er nevnt over.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.