morkler

Spissmorkel (Morchella conica) er en svært god matsopp som ikke trenger avkoking.
spissmorkel
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Morkler er små og store begersopper med hatt, hvor det opprinnelig begerformete fruktlegemet er blitt vrengt oppover og foldet.

Faktaboks

Etymologi
av tysk

Morklene er ikke en systematisk gruppe. Alle hører til rekken sekksporesopper, men plasseres i forskjellige ordener, familier og slekter. Arter i slekten ekte morkler regnes som en delikatesse mens andre morkler, som sandmorkel er giftige.

Ekte morkler

Arter i slekten ekte morkler (Morchella), vokser oftest på fet hagejord eller i rik løvskog og kjennes på sin blekbrune/beige hatt med et nettverk av langs- og tverrgående opphøyde lister. De er hule inni. Ekte morkler kommer om våren eller vårsommeren, da det ellers er lite matsopp. Disse kan spises uten forbehandling. De regnes som en delikatesse og selges for høye priser.

Det er tre arter ekte morkler i Norge:

  • spissmorkel, Morchella conica
  • rundmorkel, Morchella esculenta
  • grønnlig rundmorkel, Morchella pseudoviridis

Sandmorkel

Den vanligste morkelen om våren er sandmorkel, som ofte forekommer i store mengder i furuskogsområder. Det samme gjelder blek sandmorkel. Begge er imidlertid giftige. Disse to soppene skilles fra ekte morkler på sin hjerneaktig foldete "hatt" og ved at de ikke er hule inni, men har kamre.

Bispelue og høstmorkel

Om høsten kan vi finne bispelue og mørk og lys høstmorkel. De anbefales ikke til å spise.

Klubbemorkler og slimmorkler

I tillegg finnes mange små morkler, blant annet arter i slektene klubbemorkler og slimmorkler. Men de er ikke i slekt med de morklene som er nevnt over.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg