Morenejord, fotografert i et grustak ved Elverum.

.

Morene er en jordart som består av usortert materiale av blokker, steiner, sand, silt og leire, ført med en isbre eller direkte avleiret av den. Materialet mangler vanligvis lagdeling, og de enkelte steinene er lite rundet og kan ha skuringsstriper. Sammensetning av morenen er avhengig av kilden materialet hentes fra, transportlengde og hvor mye vann som er tilstede under avsetning.

Faktaboks

Uttale
morˈene
Også kjent som

morenejord

Utbredelse

Morenemateriale dekker store deler av de nedisede områdene fra siste istid og kan være tettpakket, slik at det står med steile skrenter der hvor bekkene har skåret seg gjennom.

Jordbruk

Kvaliteten av morenemateriale som dyrkningsjord er avhengig av fordelingen av stein og leire og hva slags berggrunn breene har samlet materialet fra. Morene dannet av berggrunn som inneholder lettforvitret stein som skifer og kalkstein, gir godt jordsmonn, slik som for eksempel i området mellom Mjøsa og Tyrifjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg