herding (polymerkjemi)

Artikkelstart

Herding, er, i plast-, lakk- og limteknologi, de kjemiske prosessene som har til formål å gjøre produktet hardt og sterkt.

Herding av monomerer

Flytende monomerer kan herdes gjennom polymerisasjon. Dette kan finne sted på ulike måter, for eksempel ved tilsetting av initiator eller ved fotopolymerisasjon.

Tilsetting av initiator

Polymerisasjonen kan skje ved tilsetting av initiatorstoffer, for eksempel et peroksid (se polymerisasjon)

Bestråling

Polymerisasjonen kan skje ved bestråling med ultrafiolett eller synlig lys, eller med ioniserende stråling. Den førstnevnte prosessen kalles ofte fotopolymerisasjon eller lysherding. Et eksempel er lysherding av tannfyllinger laget av plastkompositter. Her bestråles komposittmassen etter at den har blitt formet, og man får en rask herding ved at flerfunksjonelle monomerer polymeriserer til et molekylært nettverk som er hardt, uløselig og ikke lenger formbart eller smeltbart. Ved lysherding tilsettes ofte såkalte fotoinitiatorer.

Herding av polymerer

Man kan også herde polymerer. Den vanligste mekanismen ved herding av såkalte herdeplaster er at polymermolekyler knyttes sammen til tredimensjonale nettverk. Dette skjer ved innblanding av fornettingsmidler (herdere) som danner broer (tverrbindinger) mellom de enkelte polymermolekylene.

Eksempler: Herdeplaster som epoksy- og polyuretanharpikser herdes med henholdsvis aminer og isocyanater, som bygges inn som broer mellom harpiksmolekylene.

Umettet polyesterharpiks herder ved en kombinert prosess (kopolymerisasjon), der en monomer, oftest styren, polymeriserer og samtidig danner broer av polystyrenkjeder mellom de umettede polyesterkjedene. Polyesteren forvandles i denne prosessen fra en siruplignende masse til en hard plast slik vi kjenner den i for eksempel glassfiberarmert polyester.

Stoffer som tilsettes for å katalysere reaksjonen til herderne, kalles akseleratorer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg