Quebec (by)

Quebec er hovedstaden i den franskdominerte provinsen Quebec i Canada. Byen ligger ved St. Lawrence River. Bildet viser Frontenac-citadellet i gamlebyen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Quebec er en by i Canada, hovedstad i provinsen Quebec, ved Saint Lawrence River, 400 kilometer vest for utløpet. Byen har 531 902 innbyggere og storbyregionen 800 296 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale
kebˈek, engelsk uttale kwibˈek
Også kjent som

Québec

Quebec er en viktig havneby som er Canadas nest største by (i areal), en av Nord-Amerikas eldste byer nord for Mexico og den eneste med fremdeles intakte vollgraver. Navnet Quebec City brukes ofte (uoffisielt) for å skjelne byen fra provinsen. Franske navn er Québec (offisielt) og Ville de Québec.

Siden 2009 er byen inndelt i seks bydeler og disse er igjen inndelt i 36 nabolag med nummer istedenfor navn. I byen finnes store kornsiloer, treforedlings-, metall-, lær- og konfeksjonsindustri. 94,6 prosent av befolkningen (2006) er fransktalende. En tredjedel av innbyggerne snakker både fransk og engelsk, og de fleste tilhører den katolske kirke.

Quebec fungerer som et kulturelt sentrum for det franske Canada. Quebec er et Nord-Amerikas største turistsentre grunnet sin historie og europeisk-pregede arkitektur. Det finnes tre katolske universiteter. Byen er sete for katolsk og anglikansk erkebiskop.

Industri og handel er konsentrert til gamlebyen, som for det meste ligger i de lavereliggende områdene nær elven, mens parlamentsbygningen, citadellet, påbegynt cirka 1820, og store boligstrøk ligger oppe på et høyere platå (Cap Diamant). Citadellet (i dag militærbase) hører med til gamlebyen (Vieux Québec), som i sin helhet er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her er latinerkvarter, militærmuseum, naturhistorisk park, akvarium, stort teater og det store verdensberømte slottslignende hotell Château Frontenac med mer. Byen har en internasjonal flyplass, Quebéc City Jean Lesage.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Overskrifta er Québec (fransk skrivemåte), men artikkelen held fram med den engelske skrivemåten. Finske byar blir på SNL skrivne med svensk skrivemåte for å støtta opp om minoritetsspråket (grunngjeving frå Språkrådet), då bør Québec tilsvarande skrivast på fransk måte.

svarte Ida Scott

Hei! Takk for innspill. Du har rett i at vi bør være mer konsekvente i skrivemåten i artiklene. Store norske leksikon forsøker å følge offisiell norsk skrivemåte i våre artikler, og ifølge Språkrådet skal Quebec skrives slik, uten diakritiske tegn. Se https://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriverad/navn-pa-steder-og-personer/Geografiske_namn/utanlandske-stadnamn-aa/#q. Jeg har derfor endret tittelen på artikkelen. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg