Reklame
Respatex var å finne i de aller fleste hjem på 1950-tallet. I dag husker vi Respatex mest fra bordplater, men platene ble også brukt på kjøkkenet og baderommet.
Reklame

Respatex er navn på et laminert komposittmateriale. Hovedkomponenter i det opprinnelige laminatet var resin, papir og tekstil.

Faktaboks

Uttale
rˈespateks

Respatex ble opprinnelig produsert i Norge av firmaet Res-Pa-Tex A/S på Gulskogen fra 1949. Opprinnelig ble norsk Respatex laget av norsk kraftpapir, utenlandsk mønstret spesialpapir som toppark og bakelitt harpiks i flytende form.

Fremstillingen foregikk ved at papir ble mettet med harpiksløsningen. Etterpå ble det tatt til et tørkekammer for å drive ut spriten fra harpiksen. Neste trinn var å legge papirarkene på kryss av hverandre i bunker på omkring 15 ark for 2 millimeter tykkelse. På toppen ble det plassert dekorative toppark og øverst et transparent ark. Neste trinn var å plassere platen i en stor hydraulisk presse der laminatet ble påført temperaturer over hundre grader slik at bakelittharpiksen løselig til herdet tilstand. I 1950 kunne Res-Pa-Tex lage plater fra 0,5 millimeter til 80 millimeter tykkelse, og 85 centimeter i bredde og 125 centimeter i lengde.

Tidlig i 1950 leverte man Respatex i fem ulike kvaliteter, men kun i brun farge. Det forandret seg straks. I 1950-årene ble mønstret Respatex et meget populært materiale i møbelindustrien. Kjøkkenbord i dekorative mønster ble solgt av en rekke produsenter, deriblant HÅG og Savo.

Fordi Respatex er sterkt og formstabilt ble det foretrukket i transportindustrien, som busser, sporvogner, fly, båter og tog. Samtidig med utviklingen innen ferdigkjøkkenindustrien ble Respatex og andre høytrykkslaminater i plast et foretrukket materiale.

I 1958 inngikk Norsk Hydro en avtale med Res-Pa-Tex om å overta rettighetene til å lage Respatex. Fordi navnet var såpass innarbeidet, valgte man å beholde det som varemerke for produktet. Produksjonen startet på Notodden Salpeterfabriker sommeren 1959.

Laminatet kjent som Respatex i Norge ble oppfunnet av Westinghouse Electric Corporation i 1912 og patentert året etterpå. I USA fikk produktet navnet Formica, som i dag er en produsent for disse plastlaminatene. I Sverige har det navnet Perstorpsplatta, opprinnelig produsert av Skånska Ättikfabriken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Mats Linder

Firmaet Res-Pa-Tex AS, Gulskogen, produserte opprinnelig Respatex fra 1949. Salgsrepresentant var Th. Smith-Christensen. (Referanse: Det norske næringsliv: 9 Buskeruds Fylkesleksikon, side 578)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg