Respatex

Reklame
Respatex var å finne i de aller fleste hjem på 1950-tallet. I dag husker vi Respatex mest fra bordplater, men platene ble også brukt på kjøkkenet og baderommet.
Reklame

Respatex er navn på et laminert komposittmateriale. Hovedkomponenter i det opprinnelige laminatet var resin, papir og tekstil.

Faktaboks

Uttale
rˈespateks

Respatex ble opprinnelig produsert i Norge av firmaet Res-Pa-Tex A/S på Gulskogen fra 1949. Opprinnelig ble norsk Respatex laget av norsk kraftpapir, utenlandsk mønstret spesialpapir som toppark og bakelitt harpiks i flytende form.

Fremstillingen foregikk ved at papir ble mettet med harpiksløsningen. Etterpå ble det tatt til et tørkekammer for å drive ut spriten fra harpiksen. Neste trinn var å legge papirarkene på kryss av hverandre i bunker på omkring 15 ark for 2 millimeter tykkelse. På toppen ble det plassert dekorative toppark og øverst et transparent ark. Neste trinn var å plassere platen i en stor hydraulisk presse der laminatet ble påført temperaturer over hundre grader slik at bakelittharpiksen løselig til herdet tilstand. I 1950 kunne Res-Pa-Tex lage plater fra 0,5 millimeter til 80 millimeter tykkelse, og 85 centimeter i bredde og 125 centimeter i lengde.

Tidlig i 1950 leverte man Respatex i fem ulike kvaliteter, men kun i brun farge. Det forandret seg straks. I 1950-årene ble mønstret Respatex et meget populært materiale i møbelindustrien. Kjøkkenbord i dekorative mønster ble solgt av en rekke produsenter, deriblant HÅG og Savo.

Fordi Respatex er sterkt og formstabilt ble det foretrukket i transportindustrien, som busser, sporvogner, fly, båter og tog. Samtidig med utviklingen innen ferdigkjøkkenindustrien ble Respatex og andre høytrykkslaminater i plast et foretrukket materiale.

I 1958 inngikk Norsk Hydro en avtale med Res-Pa-Tex om å overta rettighetene til å lage Respatex. Fordi navnet var såpass innarbeidet, valgte man å beholde det som varemerke for produktet. Produksjonen startet på Notodden Salpeterfabriker sommeren 1959.

Laminatet kjent som Respatex i Norge ble oppfunnet av Westinghouse Electric Corporation i 1912 og patentert året etterpå. I USA fikk produktet navnet Formica, som i dag er en produsent for disse plastlaminatene. I Sverige har det navnet Perstorpsplatta, opprinnelig produsert av Skånska Ättikfabriken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Mats Linder

Firmaet Res-Pa-Tex AS, Gulskogen, produserte opprinnelig Respatex fra 1949. Salgsrepresentant var Th. Smith-Christensen. (Referanse: Det norske næringsliv: 9 Buskeruds Fylkesleksikon, side 578)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg