Magnetiske nanopartikler er partikler med diameter mindre enn 100 nanometer som er laget av magnetiske materialer, og derfor kan påvirkes av magnetiske felt.

Magnetiske nanopartikler inneholder ofte jern, nikkel eller kobolt for å få tilstrekkelig stort magnetisk moment til å kunne manipuleres av magnetiske felt. Et eksempel er nanopartikler som er laget av jernoksid, som har kjemisk formel Fe3O4.

Egenskaper

Magnetiske nanopartikler har en rekke spesielle egenskaper på grunn av at de er så små. For eksempel sier "Browns fundamentale teorem" at en magnetisk partikkel som er liten nok ikke vil kunne opprettholde mer enn ett magnetisk domene. Dette vil fluktuere på grunn av termiske vibrasjoner. Dermed vil partikkelen oppføre seg paramagnetisk, også kalt superparamagnetisk, selv om større partikler av samme type oppfører seg ferromagnetisk.

De magnetiske flekkene i en harddisk vil også oppføre seg på denne måten. Det innebærer at informasjonen som er lagret kan gå tapt dersom flekkenes magnetiske momenter begynner å fluktuere. Det er derfor en grense for hvor liten man kan gjøre hver enkelt magnetisk flekk (typisk 10 nanometer) uten at man må ta hensyn til denne effekten.

Anvendelser

Innen biomedisin tenker man seg at magnetiske nanopartikler kan brukes til å øke kontrasten i magnetresonans-avbilding.

En annen anvendelse er innen styrt levering av medisiner inne i kroppen. Man fester da biomolekyler på magnetiske nanopartikler, som så transporteres gjennom kroppen til det syke området ved hjelp av en magnet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg