Magnetiske nanopartikler er partikler med diameter mindre enn 100 nanometer som er laget av magnetiske materialer, og derfor kan påvirkes av magnetiske felt.

Magnetiske nanopartikler inneholder ofte jern, nikkel eller kobolt for å få tilstrekkelig stort magnetisk moment til å kunne manipuleres av magnetiske felt. Et eksempel er nanopartikler som er laget av jernoksid, Fe3O4.

Magnetiske nanopartikler har en rekke spesielle egenskaper på grunn av sin størrelse. For eksempel vil en magnetisk partikkel som er liten nok ikke kunne opprettholde mer enn ett magnetisk domene, som vil fluktuere på grunn av termiske vibrasjoner. Dermed vil partikkelen oppføre seg paramagnetisk, også kalt superparamagnetisk, selv om større partikler av samme type oppfører seg ferromagnetisk.

De magnetiske flekkene i en harddisk vil også oppføre seg på denne måten. Det innebærer at informasjonen som er lagret kan gå tapt dersom flekkenes magnetiske momenter begynner å fluktuere. Det er derfor en grense for hvor liten man kan gjøre hver enkelt magnetisk flekk (typisk 10 nanometer) uten at man må ta hensyn til denne effekten.

Innen biomedisin tenker man seg at magnetiske nanopartikler kan brukes til å øke kontrasten i magnetresonans-avbilding.

En annen anvendelse er innen styrt levering av medisiner inne i kroppen. Man fester da biomolekyler på magnetiske nanopartikler, som så transporteres gjennom kroppen til det syke området ved hjelp av en magnet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.