Alfa Centauri, også kjent som α Cen, er et trippelstjernesystem. Dette er stjernesystemet som ligger nærmest vår solsystem, med en avstand på 4,3 lysår (1,32 parsec).

For det blotte øye ser Alfa Centauri ut som én stjerne. I virkeligheten består Alfa Centauri av de tre stjernene α Cen A, α Cen B og α Cen C.  Sett som én stjerne er Alfa Centauri den tredje mest lyssterke stjernen på himmelen med en tilsynelatende størrelsesklasse på –0,3 og en hvit farge.

Stjernene α Cen A og α Cen B utgjør et dobbeltstjernepar som kretser rundt hverandre med en periode på 80 år. Disse har tilsynelatende størrelsesklasser på henholdsvis 0,0 og 1,3, og kan adskilles ved hjelp av et lite teleskop. Den tredje stjernen er lyssvak med en tilsynelatende størrelsesklasse på 10,3 og kan kun ses med et stort teleskop. Dette er en lyssvak rød dvergstjerne som har fått navnet Proxima Centauri. Dette er stjernen som ligger nærmest vårt solsystem.

Alfa Centauri står på sørhimmelen og kan ikke sees fra Norge. Et mindre brukt navn på stjernesystemet er Rigil Kent(aurus).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.