Alfa Centauri

De tre stjernene Alfa Centauri, Beta Centauri og Proxima Centauri (markert med rød sirkel).
Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Alfa Centauri, også kjent som α Cen, er et trippelstjernesystem. Dette er stjernesystemet som ligger nærmest vår solsystem, med en avstand på 4,3 lysår (1,32 parsec).

Faktaboks

Uttale
alfa centˈauri
Også kjent som
α Centauri, Rigil Kentaurus

For det blotte øye ser Alfa Centauri ut som én stjerne. I virkeligheten består Alfa Centauri av de tre stjernene α Cen A, α Cen B og α Cen C. Sett som én stjerne er Alfa Centauri den tredje mest lyssterke stjernen på himmelen med en tilsynelatende størrelsesklasse på –0,3 og en hvit farge.

Stjernene α Cen A og α Cen B utgjør et dobbeltstjernepar som kretser rundt hverandre med en periode på 80 år. Disse har tilsynelatende størrelsesklasser på henholdsvis 0,0 og 1,3, og kan adskilles ved hjelp av et lite teleskop. Den tredje stjernen er lyssvak med en tilsynelatende størrelsesklasse på 10,3 og kan kun ses med et stort teleskop. Dette er en lyssvak rød dvergstjerne som har fått navnet Proxima Centauri. Dette er stjernen som ligger nærmest vårt solsystem.

Alfa Centauri står på sørhimmelen og kan ikke sees fra Norge. Et mindre brukt navn på stjernesystemet er Rigil Kent(aurus).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg