Litteraturhuset i Oslo
Litteraturhuset i Oslo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Litteraturhus er kulturinstitusjoner hvor det foregår aktiviteter knyttet til litteratur og lesing. Det kan være foredrag, debatter, opplesninger og samtaler. Aktiviteten kan også omfatte andre kultur- og samfunnsspørsmål.

Litteraturhusene slik vi kjenner dem i Norge har hentet inspirasjon fra Tyskland. Det første tyske litteraturhuset ble etablert i Berlin i 1986, fulgt av et i Hamburg i 1989. Disse ble fulgt av lignende hus i flere tyske byer.

Et litteraturhus kan ligne på et kulturhus, men har enklere scener og lite sceneteknikk. Litteraturhus har også fellestrekk med folkebibliotek, men har ikke mediesamlinger til utlån slik bibliotekene har.

Litteraturhuset i Oslo

Litteraturhuset i Oslo er en stiftelse som ble etablert i 2006 av Institusjonen Fritt Ord etter mønster av tyske litteraturhus. Huset åpnet høsten 2007 i tidligere Oslo lærerskoles lokaler, og inneholder blant annet auditorier, bokhandel, kafé og seminarrom, skrivehybler for skribenter, og kontorlokaler for litteraturorganisasjoner. Daglig leder fra 2019 er Susanne Kaluza.

Litteraturhuset tilbyr opplesningskvelder, debattmøter, podkast, litteraturfestivaler, skrivekurs og skolebesøk. I 2019 gjennomførte huset 1645 arrangementer, dels i egen regi og dels ved utleie til andre arrangører. Huset har en kvart million besøkende årlig.

Andre litteraturhus i Norge

Etter etableringen i Oslo har det blitt etablert lignende litteraturhus i flere norske byer.

  • Litteraturhuset i Skien startet i 2009
  • House of Foundation er et kunstnerkollektiv og litteraturhus i Moss, startet i 2009
  • Sentralbadet litteraturhus i Odda startet i 2011
  • Litteraturhuset i Lillehammer startet i 2012, og er integrert i byens folkebibliotek
  • Litteraturhuset i Bergen åpnet i 2013
  • Litteraturhuset i Fredrikstad åpnet i 2013
  • Litteraturhuset i Kristiansand startet i 2015
  • Litteraturhuset i Trondheim startet i 2016

Folkebibliotekene har også tatt i bruk navnet «litteraturhus» om sine kulturprogram.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg