Lederskap er prosessen med å påvirke en gruppe i retning av et gitt mål. Den eller de som har rett til å bestemme gruppens normer og kontrollere at disse etterleves, utøver lederskap. Lederskap kan også referere til personlige egenskaper og trening som er avgjørende for effektiv utøvelse av ledelse.

Begrepene lederskap og ledelse brukes litt om hverandre på norsk, men det er nyanser i betydningen. Mens førstnevnte ofte refererer til en persons evne til å påvirke og styre andre, referer ledelse oftere til prosessen med å ta beslutninger og oppnå resultater.

I forskningen har man tradisjonelt

  • søkt å skjelne mellom forskjellige typer ledere (den karismatiske, symbolske, byråkratiske leder og liknende)
  • hatt forskjellige måter å lede på (autoritær i motsetning til demokratisk, oppgaveorientert eller følelsesorientert, og liknende)
  • lett etter personlighetsavhengige lederegenskaper (planmessighet, intelligens, utadvendthet og liknende)

Sosialpsykologisk forskning peker imidlertid på den situasjonsbestemte samhandlingen mellom gruppe og leder(e) som den viktigste bestemmende faktor for lederskapets form og funksjon.

Politisk lederskap

Politisk lederskap er en spesifikk form for lederskap, som vi finner i politikken og som studeres i statsvitenskapen.

Politisk lederskap betegner både de personer i et politisk system som innehar de mest autoritative posisjoner og utøvelsen av autoritet. Hvis de autoritative posisjoner er offisielle stillinger, kaller man deres innehavere formelle ledere, i motsatt fall er de uformelle ledere.

Politiske ledere rekrutteres svært forskjellig. De kan bli ledere ved arv, gjennom frie valg, ved kupp, via et statsbærende politisk parti eller gjennom militære eller andre maktinstanser.

Lederskap utøves også på ulike vis. Det kan for eksempel utøves vilkårlig, autoritært og endog totalitært, men også lovbundet og moderat.

Politiske systemer blir ofte kategorisert ut fra hvordan deres ledere rekrutteres og hvordan lederskapet utøves.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg