Lateks er et gummilignende materiale som blant annet brukes til impregnering og til produkter som hansker, kondomer og badehetter. Kjemisk sett er det en emulsjon med meget finfordelte polymerpartikler.

Betegnelsen lateks ble opprinnelig bare brukt om gummiplantenes melkesaft, som er en melkeaktig, vandig dispersjon (emulsjon) av små kautsjukpartikler. Man finner lateks også i vanlige norske planter, for eksempel løvetann.

Nå brukes betegnelsen også om syntetiske gummi- og plastdispersjoner som produseres industrielt ved emulsjonspolymerisasjon.

Polymeren i syntetisk framstilt lateks kan for eksempel være styrenbutadien-, nitril- eller kloroprengummi, eller en vinyl- eller akrylplast. Polymerinnholdet i lateksene er gjerne 30–50 prosent, men kan oppkonsentreres til 60–65 prosent, og partikkelstørrelsen kan variere fra cirka 0,05 til 0,003 mm. Gummilateksene blir vanligvis tilsatt en koagulant slik at gummien felles ut, mens plastlateksene også ofte blir forstøvningstørret. Den tørre polymeren blir så bearbeidet videre til ferdigprodukter.

Lateks (med tilsatsstoffer) blir også brukt i dispersjonslim, lateksmaling og latekssparkelmasse, til impregnering og belegging av papir og tekstiler og dessuten til fremstilling av tynnveggede produkter ved dypping av lester i lateksen, tørring og eventuell vulkanisering. Man finner lateks i blant annet hansker, kondomer, kateter, ballonger og badehetter.

Lateks benyttes også i klær; enten som dekke for andre materialer eller ved å spraye eller male stoffet direkte på huden for å få en tett og elastisk kobling til huden. Klesplagg laget av lateks har høy friksjon mot hud, og det benyttes ofte et glidemiddel for å få dem på kroppen. Ved eksponering av huden mot lateks, vil det i enkelte tilfeller oppstå lateksallergi. Man regner for eksempel med at en liten andel av medisinsk personell utvikler denne typen allergi ved bruk av latekshansker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.