Lakter er en gammel lengdeenhet og volumenhet, som ble mye brukt i tilknytning til bergverksdrift. Enheten tilsvarer favn (lengde) og favn (volum).

Faktaboks

Også kjent som

lachter

Lengdeenhet

Enheten har variert noe gjennom historien, men på 1800-tallet ble en lakter regnet til å være 3 alen og 5 tommer (norsk mål) som er lik 2,01 meter. Senere ble den i praksis ansett for å være 2 meter.

Volumenhet

Som volumenhet ble lakter brukt på setteved (se fyrsetting). Enhetsverdien varierte noe fra sted til sted. For eksempel hadde en lakter setteved, som ble levert til Nes jernverk, en lengde på 1 alen og var målt til 3 alen høy og 3 alen bred. Dette utgjorde cirka 2,22 kubikkmeter og tilsvarte en favn.

Etter innføringen av metersystemet i 1875 ble enhetene gjort metriske, men med samme volum. En lakter var da 0,6 meter lang ved, målt til 1,85 meter høy og 2 meter bred. Senere ble dette omgjort til:

  • 1 lakter = 0,6 meter × 2 meter × 2 meter = 2,4 kubikkmeter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg