lakris

Lakris fremstilles av lakrisrot.

Artikkelstart

Lakris er en tørr eller flytende, søt og svartbrun ekstrakt fra den friske roten av lakrisplanten. Det blir brukt som smakstilsetning i godteri, matvarer, medisiner, tobakk og alkohol. Lakris brukt til godteri tilsettes ofte anis eller salmiakk. Lakris ble tradisjonelt brukt mot halsbrann og fordøyelsesbesvær, og som slimløsende middel ved forkjølelseshoste. Inntak av store mengder lakris kan lede til farlig lave mengder kalium i blodet (hypokalemi), ødemer, høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser. Den søte smaken av lakris kommer fra stoffet glycyrrhizin.

Faktaboks

Etymologi
av gresk glykyrrhiza, ‘søt rot’

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg