Breakfast at Tiffany's
I romantiske filmer og kjærlighetsromaner er det første kysset mellom hovedpersonene ofte et høydepunkt i fortellingen.
Breakfast at Tiffany's
Av /Paramount Pictures .

Kyss er berøring med leppene som hilsen, gest eller kjærtegn. Kyss er et uttrykk for kjærlighet, ærbødighet, vennskap eller lignende følelser. Kyss på munnen blir nesten alltid oppfattet som et intimt kjærlighetstegn.

Erotiske kyss er mer fuktige munnkyss hvor tungen brukes, og eventuelt andre kroppsområder inngår, for eksempel erogene soner som bryster eller halsen.

Historikk

Kysset
Av .

Kyss spiller en stor rolle i Vest-Asia og i den europeiske kulturkretsen, men har vært ukjent eller lite utbredt i Øst-Asia og i de fleste stammesamfunn.

Vestasiatiske konger ble hyllet ved at man kysset støvet foran deres føtter, eller man kysset herskerens klær, stav eller annet som var nært knyttet til hans person. En lignende hyllingsmåte beskrives i de eldste egyptiske innskriftene, og skikken var i hevd hos mange østafrikanske folk før den europeiske innflytelsen satte inn.

I antikken i Europa ble kyss ofte brukt for å vise vennskap.

På 1600-tallet ble kyss på hånden ofte benyttet som et ærbødighetstegn overfor damer. Denne skikken finnes fortsatt i flere land.

Kyssing som en romantisk handling mellom kjærester kan ha røtter i antikken, men har blitt utbredt som en allmenn skikk i senere tid.

I mange land er kyss på kinnet og omfavnelse et uttrykk for vennskap, og er fast ledd i hilseseremonien når politiske ledere møtes.

Som religiøst symbol

Innenfor den greske og katolske kirke lever vennskapskysset videre i «broderkyss» ved påskefeiringene. Under ritualene i den ortodokse og den romersk-katolske kirke blir relikvier og andre hellige gjenstander ofte kysset. Bibelen kysses under edsavleggelsen i den anglikanske kirke. Innenfor den lutherske og reformerte verdenen benyttes kysset sjelden som religiøst symbol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg