hilsen

NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg hilser på USAs utenriksminister Mike Pompeo i 2019.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

En hilsen er en konvensjonell handling som gir uttrykk for vennskap, aktelse eller ærbødighet overfor andre personer når man møtes eller tar avskjed, eller ved seremonielle anledninger. Hilsener viser en mangfoldighet av former hos forskjellige folk i verden. Innenfor hvert samfunn finnes dessuten mange ulike hilsemåter. Hvilken av disse som brukes, bestemmes av situasjonen, av rangforholdet mellom de personer som hilser hverandre og av hvilke følelser de vil uttrykke.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt ‘ønske hell’

Hilsemåter

Møte mellom to hilsekulturer: I enkelte kulturer, som blant noen muslimer, er det vanlig å hilse ved å legge høyre hånd på brystet og se den man hilser på i øynene, særlig for hilsing på tvers av kjønn. Her strekker Norges kronprins Haakon ut hånden for å gjøre en håndhilsen, som lenge har vært vanlig i de fleste vestlige kulturer, og blir møtt av en muslimsk kvinnes hilsen med hånden til brystet. Møtet skjedde under kronprinsens besøk til moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum i 2019.
Av /NTB Scanpix.
En kvinnestatue i et thailandsk tempel med en namaste-hilsen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hos mange folk hilses rangpersoner med ærbødige former som knefall, dype bøyninger og bukk, eventuelt at man overfor guddom eller fyrste kaster seg nesegrus ned.

I den vestlige verden har håndtrykket opprinnelig vært et høytidelig tegn på at man inngikk en overenskomst. I den romerske bryllupsseremoni gav brud og brudgom hverandre høyre hånd (dextrarum junctio). Fra romerne er skikken tatt opp av kirken og etter hvert blitt den alminnelige hilsen; ved europeisk påvirkning har den også spredt seg til andre verdensdeler. Den vanlige hilsen ved å røre ved eller ta av hatten er fra nyere tid, likeså den vanlige militære hilsen. Se også honnør.

Utenfor vestens kulturområde finnes enkelte hilseskikker som er utbredt over store områder. En av hilsemåtene hos mange folk i Asia og hos inuitter består i å gni nesene mot hverandre. Kysset som hilsen har mer begrenset utbredelse. Denne formen synes å stamme fra de gamle kulturene omkring det østlige Middelhavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg