I alminnelighet vil frekvensforskyvningen til lys fra et kosmisk objekt skyldes alle tre effektene. For å forstå hvordan dette henger sammen må vi se litt på bevegelsen av fjerne objekter i universet.
Lyset fra stjerner og galakser kan ha flere bidrag til frekvensforskyvningen. De to viktigste er vanligvis:
- Den spesifikke hastigheten (peculiar velocity, egenhastighet), vp, som er komponenten langs synslinjen av hastighetsbidraget fra lokale gravitasjonsfelter, for eksempel gravitasjonskraften fra en galakse på en stjerne. Lyset fra en stjerne i en fjern galakse vi få en dopplereffekt på grunn av stjernens spesifikke hastighet. Hvis stjernen beveger seg mot jorda gir dopplereffekten en blåforskyvning, og hvis den beveger seg vekk fra jorda i sin bane rundt galaksens sentrum blir det en rødforskyvning.
- Kosmisk rødforskyvning som skyldes at lysbølgene strekkes når universet utvider seg. Denne kosmiske rødforskyvningen er det igjen mulig å dele opp i to komponenter: Den viktigste, spesielt når avstandene er store, er vH. Dette er utvidelshastigheten i henhold til Hubbles lov, vH = H0s, der H0 kalles Hubbles konstant og s er objektets avstand fra observatøren. Den andre er en effekt som skyldes den gravitasjonelle frekvensforskyvningen fra den kosmiske massen mellom observatøren og det observerte objektet.
Objektets hastighet langs synslinjen observert fra Jorda er v = vP + vH. Det er v som måles ved å studere spektrallinjer fra fjerne stjerner. Typiske spesifikke hastigheter er 400 km/s, mens verdien av vH er gitt i Hubbles lov, vH = H0s. Verdien av H0 er omtrent 20 km/s per million lysår. Det betyr at først i avstander over 20 millioner lysår vil ekspansjonshastigheten dominere over de spesifikke hastighetene.
I tillegg vil lys sendt ut fra for eksempel en nøytronstjerne få en målbar ekstra gravitasjonell rødforskyvning, siden lyset må bevege seg ut av stjernens sterke gravitasjonsfelt for at vi skal kunne observere det.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.