Kraftledningsregisteret er et realregister for høyspente sterkstrømsledninger som er anlagt for statens regning, eller av et kraftselskap med hjemmel i en konsesjon. Det er Statens kartverk som gjennom sin tinglysingsmyndighet har ansvaret for å føre registeret.

I kraftledningsregisteret tinglyses eierforhold og panteretter i kraftledninger. Registeret er i følge Kartverket lite i bruk og er ikke oppdatert for alle ledninger.

Kraftlinjer strekker seg over store avstander og dekker vanligvis et stort antall forskjellige eiendommer. I tillegg er slike anlegg kostbare, og det kan være nødvendig for utbygger med lånefinansiering. Normalt må den som låner ut penger, for å ha sikkerhet for sitt lån, tinglyse en heftelse på hver enkelt eiendom som berøres. Kraftledningsregisteret gjør at pant i linjen kan registreres under ett, slik at man slipper prosedyren for hver enkelt eiendom.

Man var tidlig klar over utfordringene knyttet til pantesikring i kraftlinjer, fordi dette kan involvere et stort antall forskjellige grunneiere. Allerede i 1923 kom den kongelige elektrisitetsforsyningskommisjon med utkast til lov om retsstiftelser i høispendte sterkstrømsledninger. Kraftledningsregisterloven ble vedtatt i 1927.

Kraftledningsregisterloven har regler både om registrering av ferdigbygde linjer, og regler om foreløpig registrering av linjer under oppføring. For registrering av endringer i kraftledningens eierforhold, samt registrering og sletting av pant, gjelder stort sett de samme reglene som for fast eiendom. Registrert kraftledning anmerkes som servituttgrunnboksbladet til alle eiendommene ledningen går over.

I dag har man fått flere andre juridiske teknikker for sikring av rettigheter enn de som fantes da kraftledningsregisteret ble etablert i 1927. Matrikkellovens ordning med anleggseiendom vil kunne dekke den samme funksjonen som kraftledningsregisteret i sin tid var tiltenkt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.