kraftledningsregisteret

Kraftledning. Eierskap og pant kan registreres i Kraftledningsregisteret som administreres av Kartverket.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Kraftledningsregisteret er et realregister for høyspente sterkstrømsledninger som er anlagt for statens regning, eller av et kraftselskap med hjemmel i en konsesjon. Det er Statens kartverk som gjennom sin tinglysingsmyndighet har ansvaret for å føre registeret.

I kraftledningsregisteret tinglyses eierforhold og panteretter i kraftledninger. Registeret er i følge Kartverket lite i bruk og er ikke oppdatert for alle ledninger.

Bakgrunn

Kraftlinjer strekker seg over store avstander og dekker vanligvis et stort antall forskjellige eiendommer. I tillegg er slike anlegg kostbare, og det kan være nødvendig for utbygger med lånefinansiering. Normalt må den som låner ut penger, for å ha sikkerhet for sitt lån, tinglyse en heftelse på hver enkelt eiendom som berøres. Kraftledningsregisteret gjør at pant i linjen kan registreres under ett, slik at man slipper prosedyren for hver enkelt eiendom.

Historikk

Man var tidlig klar over utfordringene knyttet til pantesikring i kraftlinjer, fordi dette kan involvere et stort antall forskjellige grunneiere. Allerede i 1923 kom den kongelige elektrisitetsforsyningskommisjon med utkast til lov om retsstiftelser i høispendte sterkstrømsledninger. Kraftledningsregisterloven ble vedtatt i 1927.

Registerets praktiske betydning

Kraftledningsregisterloven har regler både om registrering av ferdigbygde linjer, og regler om foreløpig registrering av linjer under oppføring. For registrering av endringer i kraftledningens eierforhold, samt registrering og sletting av pant, gjelder stort sett de samme reglene som for fast eiendom. Registrert kraftledning anmerkes som servituttgrunnboksbladet til alle eiendommene ledningen går over.

I dag har man fått flere andre juridiske teknikker for sikring av rettigheter enn de som fantes da kraftledningsregisteret ble etablert i 1927. Matrikkellovens ordning med anleggseiendom vil kunne dekke den samme funksjonen som kraftledningsregisteret i sin tid var tiltenkt.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg