anleggseiendom

Artikkelstart

Anleggseiendom er en bygning, en konstruksjon eller et avgrenset volum som kan utbygges, og som strekker seg ut over eller inn under en eiendom i et annet plan, for eksempel en bygning på lokk over en gate eller en lagerhall i fjell. Fast anlegg på eierløs sjøgrunn eller i eierløs undergrunn kan også opprettes som anleggseiendom.

Poenget med anleggseiendom er at man kan operere med ulike eiere på forskjellige plan, over og under bakken, at hver enkelt eiendom kan omsettes for seg (man kan for eksempel selge bare tunnelen uten at bygningen oppå bakken følger med), samt at de som låner ut penger kan få sikkerhet i form av pant i den spesifikke anleggseiendommen.

Anleggseiendom kan opprettes som egen matrikkelenhet dersom den utgjør en funksjonell enhet som er klart avgrenset fra de grunneiendommene den er utskilt fra; en del av en bygning kan ikke utgjøre en anleggseiendom. En anleggseiendom er et volum der grensene er fastlagt i grunnriss og høyde (x, y og z). I sentrumsområder med høy tomteutnyttelse kan det være anleggseiendommer i flere lag over hverandre, for eksempel en vegtunnel under et underjordisk parkeringshus, som igjen ligger under en grunneiendom.

Anleggseiendom omfattes av matrikkelloven og er definert i lovens § 5 bokstav b. Lovens § 11 gir særskilte regler for matrikulering av anleggseiendom.

Det var per april 2021 registrert 815 anleggseiendommer i Norge. Det forventes at antallet vil stige fordi denne typen eiendom blir stadig mer aktuell der det bygges tett og i høyden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eriksen, Gunnar K.: Nyere utviklingslinjer om retten til undergrunnen, Jussens venner, 2008, Vol. 43, h. 5, s. 344-356. (Finn artikkelen).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg