Kraftforsyning består av produksjon og distribusjon av elektrisk energi. Det overordnede ansvaret for kraftforsyningen i Norge ivaretas av Energidepartementet, mens det operative ansvaret er delegert til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Faktaboks

Også kjent som

Energiforsyning

Når vi i Norge sier kraftforsyning mener vi alltid elektrisk kraft, altså elektrisk energi

NVE har etter energiloven ansvaret for forsyningsberedskapen i Norge og leder Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO), som foruten NVE består av de største kraftprodusentene, nettselskapene og fjernvarmeselskap som har anlegg klassifisert under kraftberedskapsforskriften.

Statnett har konsesjon for å være systemansvarlig for det norske kraftsystemet. Det betyr at Statnett har det overordnede ansvaret for å koordinere driften av kraftsystemet slik at produksjon og forbruk til enhver tid er i balanse og at leveringskvaliteten holder riktig standard. Statnett har også ansvaret for å styre kraftmarkedet. Statnett har som systemansvarlig også fullmakt til å sette i verk nødvendige tiltak i situasjoner hvor det kan oppstå mangel på effekt eller energi (effektbalanse). I svært anstrengte situasjoner har Statnett anledning til å ta i bruk ulike virkemiddel for å sikre kraftbalansen for å unngå rasjonering, etter godkjenning av NVE.

NVE er rasjoneringsmyndigheit i Norge og er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av tiltak som kan bli nødvendige. Ved rasjonering skal tilgjengelig energi prioriteres til liv og helse samt vitale samfunnsmessige interesser, dessuten til næringsliv og økonomiske interesser som blir rammet. Nettselskapene er pålagt å ha rasjoneringsplaner slik at de har oversikt over hvilke virksomheter som skal prioriteres.

Dersom ekstraordinære forhold skulle gjøre det nødvendig med langvarig rasjonering må vedtaket gjøres av Energidepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg