Kraftbalanse, energibalanse, i et energidimensjonert produksjonssystem for elektrisk energi: Forholdet mellom produksjonssystemets samlede produksjonsevne (se midlere årsproduksjon) og årlig forbruk av elektrisk energi.

I et varmekraftdominerende produksjonssystem (som er det mest vanlige i Europa) er tilgjengelig produksjonskapasitet (effekt) en kritisk faktor når systemet skal dimensjoneres; dvs. at systemet må kunne dekke forbruket i topplast-perioden (den maksimale effektlasten som opptrer gjennom året). Slike systemer kalles derfor for effektdimensjonerte system. I et slikt system vil brukstiden normalt ligge langt under det som er mulig driftstid for et kraftverk, og systemets evne til å levere tilstrekkelig energi gjennom året vil derfor ikke være kritisk.

I et vannkraftdominerende system, som er karakteristisk for det norske produksjonssystemet, er forholdet motsatt. Her vil årlig energiproduksjon være en kritisk faktor da vannkraftverkene ikke kan gå på full last hele året, siden de er avhengig av en intermittent energikilde (d.v.s. varierende vanntilsig). Slike systemer kalles derfor for energidimensjonerte systemer. I det norske systemet er en positiv kraftbalanse viktig om en skal unngå å være avhengig av importert kraft, til forskjell fra de fleste andre land som må fokusere på effektbalansen. Effektoppdekkingen i Norge kan også bli en kritisk faktor, men dette vil vanligvis være et enklere problem å løse enn energioppdekkingen. Se også effektbalanse.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.