kraftbalanse

Artikkelstart

Kraftbalanse i et land er en oppstilling som viser forholdet mellom kraftsystemets samlede produksjonsevne og forbruk av elektrisk energi.

Faktaboks

Også kjent som

Energibalanse

En positiv kraftbalanse åpner for muligheten av å eksportere elektrisk energi til andre land, men hvis kraftbalansen er negativ, er landet avhengig av import. I Norge er kraftbalansen av stor betydning siden produksjonen varierer mye fra år til år.

I et varmekraftdominerende produksjonssystem (som lenge har vært det mest vanlige i Europa) er tilgjengelig produksjonskapasitet (effekt) en avgjørende faktor når systemet skal dimensjoneres; det vil si at systemet må kunne dekke forbruket i topplast-perioden (den maksimale effektlasten som opptrer gjennom året). Slike systemer kalles derfor for effektdimensjonerte system. I et slikt system vil brukstiden normalt ligge langt under det som er mulig driftstid for et kraftverk, og systemets evne til å levere tilstrekkelig energi gjennom året vil derfor ikke være kritisk.

I et produksjonssystem som i hovedsak er basert på fornybar energi er forholdet motsatt. Her vil årlig energiproduksjon være en kritisk faktor da kraftverkene er avhengig av tilgang til energikilder som er upålitelige, og som kan variere mye fra år til år. I det norske systemet bestemmes årlig produksjon av tilsig og vindforhold. Systemet må da dimensjoneres slik at det også kan levere tilstrekkelig energi i år med liten produksjon. Slike systemer kalles derfor for energidimensjonerte systemer. En positiv kraftbalanse viktig er viktig for Norge om en skal unngå å være avhengig av importert kraft. Tilstrekkelig tilgang på effektproduksjon er også viktig, men dette vil vanligvis være et enklere problem å løse enn energioppdekkingen.

I Europa blir eldre varmekraftverk nå erstattet med kraftverk basert på fornybar energi. Årlig produksjonsevne vil da i økende grad variere fra år til år. Kraftbalansen kan da bli et viktig tema også i flere europeiske land. I tillegg vil et høyt innslag av solkraft og vindkraft medføre en produksjon som varierer mye fra time til time slik at også effektbalansen kan bli mer kritisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg