Kontinuum er et sammenhengende hele eller en sammenhengende mengde; noe som er vedvarende eller fortløpende, en kontinuitet.

Faktaboks

Uttale
kontˈinuum
Etymologi
av kontinuere

Matematikk

I matematikk er et kontinuum en mengde der man kan gjøre bruk av grensebetraktninger. Se kontinuerlig – matematikk.

Fysikk

De verdiene som en fysisk størrelse kan anta, utgjør et kontinuum hvis den kan endre seg fra en verdi til en annen gjennom uendelig mange sprang, som hvert kan gjøres så lite man måtte ønske det.

I klassisk fysikk antar man at alle fysiske egenskaper har et kontinuum av tilstander. Atomhypotesen bryter med denne antagelsen for så vidt som man regner med atommassen som udelelig, slik at en forandring av et legemes masse aldri kan bli mindre enn en atommasse, og en forandring av ladningen til et legeme ikke kan mindre enn enhetsladningen.

I kvantefysikken er det klarlagt at også andre størrelser, for eksempel atomers energi og spinn, er kvantiserte og ikke kan tilordnes et kontinuum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg