Diagenese er alle de prosesser hvor opprinnelige løse sedimenter går over til faste bergarter: sand til sandstein, leire til leirskifer, kalkslam til kalkstein. Diagenese foregår ved sammenpressing, omkrystallisering og sementering av kornene med nydannede mineraler.

Faktaboks

Uttale
diagenˈese
Etymologi
av dia- og gresk ‘tilblivelse’

Diagenesen omfatter også alle andre prosesser som foregår i sedimentene eller sedimentære bergarter ved lav temperatur (under 200 °C), herunder omdannelse av organisk materiale til kull, olje og gass.

Første fase

Første fase ved diagenese av sedimenter er forsteining. Ettersom sedimenter overlagres av yngre sedimenter, presses sedimentkornene sammen slik at vann unnslipper og porøsiteten avtar. Gradvis dannes en fast bergart på grunn av trykk.

Andre fase

Andre fase ved diagenese er økende trykk og temperatur ettersom bergarten overlagres og dermed kommer på større dyp i jordskorpa. I tillegg til at sedimentkornene presses sammen og vann unnslipper, skjer det kjemiske prosesser i sedimentene og i porene. Organisk materiale omdannes til kerogen og bitumen, kalsitt omdannes til magnesium- og jernholdige karbonater og leire gjennomgår transformasjoner.

Ved ytterligere overlagring og dermed høyere temperatur og trykk, går diagenese over i en mer omfattende metamorfose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg