Knøttspissmus
Norges minste pattedyr.
Knøttspissmus

Knøttspismus er en art i spissmusfamilien. Den er Norges minste pattedyr og ikke stort større enn ei humle. Det er gjort veldig få funn av denne arten i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere liten dvergspissmus
Vitenskapelig navn
Sorex minutissimus
Beskrevet av
Eberhard August Wilhelm von Zimmermann, 1780
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Pelsfargen er brun oppå og gråhvit under. Den kjennes på sin lille størrelse og på den relativt korte halen. I forhold til dvergspissmusa har knøttspissmusa også kortere snute. Kroppslengden er 33-48 millimeter, halelengden 24-27 millimeter og vekta 1,5-2,5 gram. Knøttspissmusa er blant de fem minste pattedyrene i verden.

Levevis

Knøttspissmusa lever først og fremst i barskogtaigaen. Den liker seg spesielt godt på fuktigere steder og kan derfor også finnes på myr og i myrkanter. Furuskog med mose er ellers ofte foretrukket habitat. Den spiser forskjellige insekter og snegler, men ikke meitemark. Den hamstrer også føde. Knøttspissmusa regnes for å være territoriell. Veldig lite er kjent om denne artens levevis, den er vanskelig å studere.

Utbredelse

utbredelse av knøttspissmus
Utbredelse av knøttspissmus (Sorex minutissimus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av knøttspissmus

Knøttspissmusa har en nordlig palearktisk utbredelse. Den er utbredt fra Norge, Sverige og Estland i vest og østover gjennom Sibir til Mongolia, Kina og Sør-Korea. Den finnes også på Hokkaido og Sakhalinøya.

Det er funnet noen få knøttspissmus i det nordøstlige Sør-Norge, mens det kun finnes ett (dokumentert) funn fra Nord-Norge; fra Dividalen i Troms. Dens utbredelse i Norge kan være større enn det som hittil er kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Sorex minutissimus
Artsdatabanken-ID
47981
GBIF-ID
2435959

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg