knøttspissmus

Norges minste pattedyr.
Knøttspissmus

Artikkelstart

Knøttspismus er en art i spissmusfamilien. Den er Norges minste pattedyr og ikke stort større enn ei humle. Det er gjort veldig få funn av denne arten i Norge.

Faktaboks

Også kjent som

Sorex minutissimus, tidligere liten dvergspissmus

Beskrivelse

Pelsfargen er brun oppå og gråhvit under. Den kjennes på sin lille størrelse og på den relativt korte halen. I forhold til dvergspissmusa har knøttspissmusa også kortere snute. Kroppslengden er 33-48 millimeter, halelengden 24-27 millimeter og vekta 1,5-2,5 gram. Knøttspissmusa er blant de fem minste pattedyrene i verden.

Levevis

Knøttspissmusa lever først og fremst i barskogtaigaen. Den liker seg spesielt godt på fuktigere steder og kan derfor også finnes på myr og i myrkanter. Furuskog med mose er ellers ofte foretrukket habitat. Den spiser forskjellige insekter og snegler, men ikke meitemark. Den hamstrer også føde. Knøttspissmusa regnes for å være territoriell. Veldig lite er kjent om denne artens levevis, den er vanskelig å studere.

Utbredelse

Knøttspissmusa har en nordlig palearktisk utbredelse. Den er utbredt fra Norge, Sverige og Estland i vest og østover gjennom Sibir til Mongolia, Kina og Sør-Korea. Den finnes også på Hokkaido og Sakhalinøya.

Det er funnet noen få knøttspissmus i det nordøstlige Sør-Norge, mens det kun finnes ett (dokumentert) funn fra Nord-Norge; fra Dividalen i Troms. Dens utbredelse i Norge kan være større enn det som hittil er kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg