kjent avsender flyfrakt

Flyfrakt: Gods lastes ombord i fly.

Fly
Av /Shutterstock.
Opplasting av fraktfly med sjømat til fjerne Østen.
Flyfrakt

Kjent avsender er en status som tildeles virksomheter som utfører produksjon, montering eller pakking av flyfrakt. Ordningen gir effektiv vareflyt og enklere sikkerhetskontroll av gods som skal transporteres med fly.

Virksomheten som blir «kjent avsender» forplikter seg til å gjennomføre bestemte kontroller og utarbeide et sikkerhetsprogram etter bestemte regler. Alt personell må ha opplæring og bakgrunnssjekk for å få tilgang til gods som skal fraktes med fly. Virksomheten må ha én stedlig ansvarlig for sikkerhet. Vedkommende må også bestå bakgrunnssjekk med godkjent resultat og gjennomføre påkrevd opplæring. Virksomheten må i tillegg etablere egne sikkerhetstiltak for beskyttelse av flygods.

EU har opprettet en egen database for "kjent avsender". For å kunne opptre som kjent avsender må man være registrert i databasen. Kjent avsender registreres i databasen etter å ha blitt uavhengig godkjent og Luftfartstilsynet er overbevist om at alle krav er oppfylt. Godkjenningen er gyldig i fem år, men kan fornyes etter søknad og ny inspeksjon med tilfredsstillende resultat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg