kjøkkenavfallskvern

Artikkelstart

Kjøkkenavfallskvern, kvern som monteres under sluket i vasken på kjøkkenet og brukes til å kverne opp matavfall og annet organisk avfall. Større organisk avfall som for eksempel potetskrell, kan dermed dyttes ned i sluket, males opp under tilsetting av vann, og sendes ut i kloakkanlegget.

Faktaboks

Også kjent som

avfallskvern

Kjøkkenavfallskverner brukes særlig i USA. De fleste kommuner i Norge har forbud mot bruk av kjøkkenavfallskvern.

Problemer ved bruk av kjøkkenavfallskvern

Bruk av kjøkkenavfallskvern fører til økt mengde organisk materiale i avløpsvannet, noe som vil øke sedimentering i ledninger med dårlig selvrensing og lite fall. Bruk av kjøkkenavfallskvern øker dessuten forurensingstilførselen til renseanlegget, og de fleste renseanlegg i Norge er ikke bygget for å kunne ta imot dette.

Giftig gass og nedbrytning av ledningsnettet

I ledninger med lite fall vil nedbrytningen av organisk materiale forårsake dannelse av hydrogensulfid. Gassen er giftig og skaper problemer i forbindelse med drift og vedlikehold av pumpestasjoner og avløpskummer. Gassen har en karakteristisk lukt av råtne egg.

Hydrogensulfid er svært skadelig for betong, og vil øke forvitringen av ledningsnettet. Særlig er dette et problem i gamle betongledninger med liten korrosjonsbeskyttelse.

Overløp

I regnværsperioder eller ved pumpestopp vil deler av avløpet gå i overløp. Økt konsentrasjon av organisk materiale i avløpsvannet vil gi økt forurensning av elver, bekker og sjø når avløpsvannet går i overløp.

Rotter

Tilførsel av organisk materiale i avløpsvannet gir økt næringsgrunnlag for rotter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg