En kjøkkenavfallskvern er en kvern som monteres under sluket i vasken på kjøkkenet og brukes til å kverne opp matavfall og annet organisk avfall. De fleste kommuner i Norge har forbud mot bruk av kjøkkenavfallskvern.

Organisk materiale som spyles ned via kjøkkenavfallskvern kan gi mange uheldige konsekvenser for kommunen som eier avløpsnettet.

Kjøkkenavfallskverner fører til økt mengde organisk materiale i avløpsvannet, noe som vil øke sedimentering i ledninger med dårlig selvrensing og lite fall. Dette øker faren for kjelleroversvømmelser og lignende.

I ledninger med lite fall vil nedbrytningen av organisk materiale forårsake dannelse av hydrogensulfid. Gassen er giftig og skaper problemer i forbindelse med drift og vedlikehold av pumpestasjoner og avløpskummer. Gassen har en karakteristisk lukt av råtne egg.

Hydrogensulfid er svært skadelig forbetong, og vil øke forvitringen av ledningsnettet. Særlig er dette et problem i gamle betongledninger med liten korrosjonsbeskyttelse.

I regnværsperioder eller ved pumpestopp vil deler av avløpet gå i overløp. Økt konsentrasjon av organisk materiale i avløpsvannet vil gi økt forurensning av elver, bekker og sjø når avløpsvannet går i overløp.

Bruk av kjøkkenavfallskvern øker forurensingstilførselen til renseanlegget. Renseanlegget er ikke bygget for å kunne ta imot dette.

Tilførsel av organisk materiale i avløpsvannet gir økt næringsgrunnlag for rotter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.