Kausalitetsprinsippet er et prinsipp innen fysikken som går ut på at enhver elementær fysisk virkning har en årsak, og at årsaken kommer før virkningen. Kausalitet gjør det mulig å forklare fysiske fenomener som resultat av årsaker. For eksempel er årsaken til at en partikkel endrer hastighet at det virker en kraft på den.

Faktaboks

Også kjent som

årsak-virkning-prinsippet

Ifølge relativitetsteorien kan en kausal mekanisme ikke forflytte seg raskere enn med lyshastigheten. Dette gir en grense for hvor raskt en virkning kan opptre etter en årsak som befinner seg et annet sted enn der årsaken er. For eksempel vil et utbrudd på sola ikke kunne sees på jorda før 8 minutter etter utbruddet, fordi lyset bruker 8 minutter fra sola til jorda.

I et mekanisk, materielt verdensbilde er kausalitet universell, og verden er deterministisk. Ethvert fenomen har en fysisk årsak, og er selv årsak til andre fenomener.

Kvantefysikken er delvis deterministisk og delvis ikke-deterministisk. For eksempel er ikke utsendelse av et foton fra et hydrogenatom en kausal prosess. Den har en spontan karakter og kan ikke forutsies. Det er en ikke-deterministisk prosess. Men den kvantemekaniske bølgefunksjonen som representerer sannsynligheten for ulike observasjoner, utvikler seg deterministisk ifølge Schrödingerlikningen. Når det gjelder enkelthendelser på elementærpatikkel-nivå, er verden ikke deterministisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg