Karboksidotrofe bakterier er bakterier som kan bruke karbonmonoksid som kilde til karbon for å bygge opp organiske molekyler og for å produsere energi til livsprosessene.

Faktaboks

Etymologi

gresk trophe, 'spise, ernære'

Karboksidotrofe arkebakterier finnes i leveområder med høy temperatur i geotermiske kilder, også i undervannskilder på store havdyp. Karboksidotrofe bakterier finnes både i leveområder med og uten oksygen.

Biokjemi og CO-assimilasjon

Felles for de karboksidotrofe bakteriene er enzymet karbonmonoksid dehydrogenase som oksiderer karbonmonoksid (CO) til karbondioksid (CO2). Enzymet er satt sammen av tre subenheter som kan inneholde kofaktorene jern-svovelklynger, flavin adenin dinklukleotid (FAD) og molybdopterin. Noen bruker nikkel i stedet for molybden.

Elektronene (e-) blir overført til en elektronbærer, for eksempel FAD i flavoporoteiner eller ferredoksin. Protoner (H+) blir brukt i syntese av ATP eller de følger sammen med elektroner.

CO + H2O → CO2 + 2H+ + 2e-

Noen karboksidotrofe oksidere karbonmonoksid (CO) i en vann-gass skiftreaksjon til karbondioksid (CO2) og hydrogengass (H2):

CO + H2O → CO2 + H2

Karbonmonoksid dehydrogenase kan samvirke med Wood-Ljungdahl-omsetningsvei for CO2-assimilasjon i acetogene bakterier hvor to molekyler med ett karbonatom blir brukt til å lage eddiksyre (acetat) som består av to karbonatomer. Enzymkomplekset karbonmonoksid dehydrogenase-acetyl-CoA-syntase er evolusjonært gammelt, og er en opprinnelig form for anaerob fiksering av karbondioksid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tatyana G. et al (2009). Diversity and ecophysiological features of thermophilic carboxydotrophic anaerobes. FEMS Microbiology Ecology 68(2) 131–141

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg