Karanteneloven er en norsk lov som pålegger politikere, embetsmenn og statsansatte tidsbegrensede restriksjoner i relasjon til deres yrkesvirksomhet. Restriksjoner aktualiseres ved yrkesoverganger eller ved oppstart av næringsvirksomhet. De aktuelle restriksjonene som loven kan pålegge er karantene og saksforbud, der saksforbud er det minst inngripende alternativet. Restriksjoner kan pålegges alle overganger uavhengig av om den nye virksomheten drives på kommersiell eller ideell basis.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om informasjonsplikt, karantene og saksforbud for politikere, embetsmenn og statsansatte
Kortnavn
karanteneloven
Trådt i kraft
01.01.2016
Lovdata-ID
NL/lov/2015-06-19-70

Lovens innhold

Dersom det ilegges restriksjoner er den som er satt under saksforbud eller karantene rammet av forbud mot å tiltre ny stilling, eller arbeide med arbeidsoppgaver som ligger tett opp mot tidligere arbeidsområde. Mens karantene utgjør et generelt forbud, vil saksforbudet knyttes til avgrensede saksområder innenfor deler av vedkommendes tidligere arbeidsområde. Begge restriksjoner medfører etterlønn som kompensasjon for restriksjonen.

Formålet til loven er å sikre at informasjon tilegnet fra tillitsverv i staten ikke skal misbrukes. Loven legger derfor føringer for en ellers ønsket mobilitet og utveksling av arbeidskraft mellom næringslivet, politiske embete og statsforvaltningen. Dette kan være særlig aktuelt ved overgang til tjenesteytende næringer, som i advokatvirksomhet, rådgivningsselskap og konsulentselskap som kan profittere eller dra nytte av informasjon som ikke ellers er offentlig tilgjengelig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg