saksforbud

Artikkelstart

Saksforbud er et tidsavgrenset forbud mot å involvere seg i arbeid med bestemte saker eller saksområder.

En politiker som har vært knyttet til regjeringen – som statsråd, statssekretær eller politisk rådgiver – kan, ved overgang til ny stilling utenfor statsforvaltningen, ilegges saksforbud som gjelder saker eller saksområder som vedkommende arbeidet med i den tiden hun eller han var knyttet til regjeringen. Også embetsmenn eller andre statsansatte kan ilegges et tilsvarende saksforbud ved overgang til stilling utenfor statsforvaltningen.

Ileggelse av saksforbud er hjemlet i karanteneloven, der saksforbud både representerer et alternativ og/eller et supplement til en tidsbegrenset karantene for politikere og statsansatte som går over i stilling utenfor statsforvaltningen. Mens karantene innebærer et generelt forbud mot å tiltre en stilling hvor oppgavene ligger innenfor det saksfeltet som vedkommende jobbet med innenfor regjeringen/departementene, er saksforbudet knyttet til spesifiserte saksområder som utgjorde deler av vedkommendes arbeidsområde.

Saksforbudet innebærer også et forbud mot å drive rådgivning eller yte bistand til andre som er involvert i slike spørsmål.

Et saksforbud skal være begrenset til 12 måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg