Gråhval, bardehval i familien gråhvaler. Hunnene er noe større enn hannene og kan bli ca. 14 m lange og veie opptil 35 tonn. Kroppen er grå med lyse flekker. Bardene er gule.

Gråhvalen hører i dag hjemme i det nordlige Stillehav og omfatter to stammer, California-stammen på østsiden og Korea-stammen på vestsiden. Gråhvalen foretar regelmessige årlige vandringer mellom arktiske og subtropiske havområder. California-stammens unger blir født under forplantningsvandringen vinterstid i laguner utenfor Baja California og i Californiabukta. De er ved fødselen 4,5 m lange og veier 500 kg. Sent på våren og forsommeren begynner næringsvandringen til arktiske havområder på begge sider av Beringstredet. Nylig er det dokumentert en slik vandring (tur retur).Denne vandringen på over 22 500 km tok ca 170 dager. Det er lengre enn halvveis rundt jorda.

Føden til gråhvalen består vesentlig av krepsdyr, som den beiter på ved å ete bunnslam.

En sterk overbeskatning av California-stammen fant sted i siste halvdel av 1800-tallet. Arten er også blitt fanget senere. Internasjonale reguleringer har muliggjort at California-stammen har økt sterkt i antall. Den teller i dag trolig i overkant av 20 000 dyr, som etter alt å dømme er nær den opprinnelige bestandsstørrelsen. Korea-stammen er derimot fortsatt utrydningstruet.

I tidligere tider fantes gråhval også på begge sider av Atlanterhavet. Langs Amerikas østkyst døde den ut på 1700-tallet, kanskje som et resultat av fangst. Gråhvalen utenfor Europa forsvant for få hundre år siden, men uten at man kjenner årsaken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.