Kamfingerrotter, eller gundier, familie i ordenen gnagere. Familien omfatter fem arter i fire slekter. «Kammen» finnes på de to midterste tærne på bakføttene. Den består av stive hår og brukes til å pleie pelsen. Gundi er deres arabiske navn.

Gundier er middels store gnagere med kroppslengde 16-30 cm. De har korte føtter, kort hale, flate ører, store øyne og lange værhår. Skallen er flat oppå. Pelsen er bløt og tett, og beskytter både mot lave og høye temperaturer. Fargen er gulgrå som ørkenen. Den største arten veier opptil 400 g.

Til tross for et liv i tørre og varme omgivelser, har ikke gundier mange fysiologiske tilpasninger for varmeregulering og vannbevaring. De kan ikke konsentrere urinen spesielt mye for å unngå vanntap. Til forskjell fra mange andre gnagere som lever i ørkenområder er gundiene dagaktive.

I stedet for fysiologiske tilpasninger må de tilpasse atferden sin. De lever helst i områder med ur og steiner. Dermed kan de flytte seg fram og tilbake mellom sol og skygge, også inn i huler, for å holde rett temperatur. Slik unngår de overoppheting og dehydrering. Om morgenen varmer de seg gjerne på en stein i sola. Deres aktivitet styres veldig bokstavelig av sola. De er sjelden aktive når det varmere enn 35 °C og kaldere enn 10 °C.

Hulene gir også beskyttelse mot rovdyr. Gundiens flate skalle gjør at den kan presse seg inn i smale hulrom. De graver ikke ganger i bakken, men kan flytte på småstein for å utvide et hulrom. Gundier er sosiale dyr som lever i små, stabile grupper. Ei gruppe består av en voksen hann og flere voksne hunner og deres unger. Den største arten, «vanlig gundi» Ctenodactylus gundi, kan leve i grupper på inntil 100 dyr. De kommuniserer med lyder, fottromming og duft.

Gundier lever av plantekost og må ofte lete etter mat over store områder. De er ikke kresne og spiser de fleste planter, men ulike arter har ulike preferanser. De får det vannet de trenger fra føden, kun én art er blitt observert å drikke vann. Gundier hamstrer ikke føde og er aktive hele året. Ungene, gjennomsnittlig to i kullet, blir født med pels og åpne øyne og ører. Allerede etter to uker lever de hovedsakelig av planter, selv om de kan die til de er fire uker gamle.

Gundier lever i tørre omgivelser, ørken og halvørken, også i høyereliggende fjellområder. De er utbredt i det nordlige og østlige Afrika. De kommer ikke så ofte i konflikt med mennesker og bare få folkeslag jakter på dem for mat. Dermed er ingen arter trua av utryddelse, men én art er klassifisert som sårbar. Klimaendringer kan utgjøre en trussel.

Mange fossile arter er kjent. Dagens arter er gruppert i underfamilien Ctenodactylinae. Denne oppstod i Kina og spredte seg derfra til det nordlige Afrika minst to ganger, første gang for 17 millioner år siden. På den tida hadde familien vid utbredelse i Asia, mens få fossiler er funnet i Europa. Kun de afrikanske artene overlevde, men de klarte aldri å vandre ut av Afrika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.