forsinking

Artikkelstart

Forsinking er overtrekking av et metallisk materiale med sink. Forsinking utføres først og fremst for jern og stål. Den eldste og viktigste metoden for forsinking er dypping av metallet som skal forsinkes i smeltet sink, såkalt varmgalvanisering, men også elektrolytisk forsinking og påsprøyting er i utstrakt bruk.

Faktaboks

Uttale
forsˈinking

Metoder

Elektrolytisk forsinking utføres mest i sure sulfatbad eller basiske cyanidbad og med anoder av sink; ved denne metoden kan man få tynnere tette belegg enn ved andre metoder. Påsprøyting, som utføres etter Schoops metode (se metallsprøyting), er den eneste praktisk mulige metoden for forsinking av store konstruksjoner som for eksempel broer og oljetanker.

Forsinking ved såkalt sherardisering består i at gjenstanden oppvarmes i sinkpulver i lufttett kar, best ved 350–370 °C; overflaten omdannes da til en sinklegering. For spesielle formål kan forsinking utføres ved pådamping i vakuum. Denne metoden og påsprøyting kan også brukes for ikke-metalliske materialer.

Forsinking av jern

Forsinking av jern gir god beskyttelse mot rusting. Sink er mer uedelt enn jern, men står bedre i luft og vann fordi det dannes et tett belegg av oksid, hydroksid eller basisk karbonat på overflaten. På grunn av galvanisk virkning kan selv et skadd sinkbelegg gi effektiv beskyttelse for underliggende jern (dette i motsetning til et tinnbelegg). Forsinket jern kalles også galvanisert jern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg