Faktaboks

Espen Eckbo
Født
22. april 1973, Oslo

Espen Eckbo som en av sine mest kjente rollefigurer, Asbjørn Brekke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Espen Eckbo er en norsk komiker, skuespiller, manusforfatter, artist og regissør, best kjent for en rekke TV-serier på TVNorge. Han har siden 2001 drevet produksjonsselskapet Seefood med Kristian Ødegård.

Karriere

Tidlige år og gjennombrudd

Eckbo ble kjent på slutten av 1990-årene, der han skapte sine helt spesielle rollefigurer i innslag i TVNorge-programmer som Mandagsklubben og I kveld med Thomas Giertsen.

Blant figurene var boybandet Boyzvoice, som han og makkerne Ødegård og Henrik Elvestad tok til kinosalen med Get Ready to Be Boyzvoiced (2000). Året etter fikk han ny suksess med julekalenderen og reality-parodien Nissene på låven (2001, med Kristian Ødegård) på TVNorge.

TV 2

I 2003 gikk Eckbo til TV 2, blant annet med talkshowparodien Tonight med Timothy Dale (2003), TV 2-nøttene (2004–2009) og komiserien Tett på tre (2008). I sistnevnte serie spilte han selv alle hovedrollene, og for serien ble han tildelt Gullrutens fagpris for beste manus 2009.

Tilbake til TVNorge

I 2011 vendte Eckbo tilbake til TVNorge, med julekalenderne Nissene over skog og hei (2011) og Asbjørns julekalender (2015), samt talkshowet Asbjørn Brekke-show (2012). Asbjørn Brekke er en av Eckbos mest populære figurer, en enslig og arbeidsledig mann fra Abildsø i 40-årene, som er svært glad i appelsiner og rødvin.

I 2016 ble Eckbo satt ut av spill av en ryggskade han fikk i en bilulykke i Italia, men han gjorde comeback med TVNorge-serien Det kunne vært verre (2018), inspirert av tanken om hvor «utmattende og strabasiøst livet var utenfor sykehuset».

Eckbo samarbeidet i 2006 med Atle Antonsen, Harald Eia og Bård Tufte Johansen om showet Team Eckbo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg