Jeans er en bukse av kypertvevd bomullstøy med hvitt garn i den ene retningen, indigofarget (blått) i den andre. Buksen har fem lommer og gylfåpning, sømmene er vanligvis doble og sydd med gul tråd.

Jeans var fra 1740-årene en amerikansk betegnelse for bukser til uvørent bruk fremstilt av jean. Tekstiltypen ble opprinnelig fremstilt i Genova.

Forløperen for den moderne jeans var en arbeidsbukse i seilduk som den tyskfødte kjøpmannen Levi Strauss og skredderen Jacob Davis fra Latvia begynte å produsere i fellesskap i 1870-årene i San Francisco. I annen halvdel av 1940-årene ble jeans introdusert som fritidsplagg for kvinner, menn og barn i Skandinavia, etter amerikansk forbilde.

1970-årene var det store jeans-tiåret, og mange brukte buksene både til fritid, hverdags og fest. Jeans av blått bomullstøy var mest populære, men de fikk konkurranse av bukser sydd i andre farger og materialer. I Norge festnet betegnelsen jeans seg for alvor i den perioden, tidligere ble buksene som regel kalt olabukse eller dongeribukse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. mai 2014 skrev Haavard Michael Fond-Garathun

Hei. Mitt navn er Haavard Fond-Garathun, og jeg studerer historie ved UIO. Akkurat nå holder jeg på med en oppgave om olabuksen i Norge. Det sentrale i min oppgave er dongeristoffets overgang fra nytte/arbeidstøy til fritidstøy og opphavet til begrepet "olabukse". I den forbindelse er jeg interessert i å få vite hvor dere har hentet informasjonen om at "I annen halvdel av 1940-årene ble jeans introdusert som fritidsplagg for kvinner, menn og barn i Skandinavia, etter amerikansk forbilde."Med vennlig hilsen

Haavard Fond-Garathun.

5. mai 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Haavard. Denne artikkelen er arvet fra papirleksikonet, og jeg har dessverre ikke data på hvem som har forfattet den, ei heller hvilke kilder vedkommende har brukt.Når jeg får en fagansvarlig for dette området kan jeg be om en revisjon, men foreløpig kan jeg ikke være så mye til hjelp, dessverre.Lykke til med oppgaveskrivingen!Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.