Jeans er populære plagg for begge kjønn og i de fleste aldersgrupper.
Jeans
Jeans
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jeans er en bukse av kypertvevd bomull. Klesplagget har ofte fem lommer og gylf. Sømmene er vanligvis doble og sydd med gul tråd. Sømmene er ofte festet med små kobbernagler, spesielt ved lommene, for å unngå at tøyet rives opp ved bruk.

Faktaboks

Uttale
dʒi:nz
Etymologi
fra engelsk, flertallsform av jean, som betyr ‘bomullstøy’
Også kjent som

dongeri, dongeribukse, olabukse

Jeans er et svært utbredt klesplagg og brukes av kvinner og menn i alle aldre.

Historie

Jeans var opprinnelig arbeidsbukser. En av de mest kjente, tidlige leverandørene var firmaet Levi Strauss, som lanserte jeans som arbeidsbukser for graverne under gullrushet i California i 1850. Stoffet var opprinnelig seilduk, en type kanvas der sisalhamp eller hamp er den viktigste fiberen.

Arbeidsbuksen til Strauss kom etter hvert i stoffet denim, et slitesterkt indigoblått bomullsstoff, for seilduken var lite egnet til klær. Dette bomullsstoffet ble brukt til andre arbeidsplagg, som overaller. Betegnelsen kommer fra fransk serge de Nimes og er et kypertvevet og svært slitesterkt stoff fra den franske byen Nimes. Til stoffet bruker en både hvit og blå tråd i veven. Den blå tråden er ikke gjennomfarget, og blir buksen slitt, så kommer det hvite frem.

Jeans ble et moteplagg for ungdom på midten av 1950-tallet. Buksene ble blant annet popularisert gjennom filmer som Rebel Without a Cause med James Dean og ble symbol på ungdomsopprør.

Olabuksen

Da buksene skulle presenteres for norske kunder på begynnelsen av 1950-tallet, syntes mange at ordet jeans eller cowboybukser var fremmed. Forretningen Adelsten-Jensen i Oslo reklamerte derfor med at de hadde fått inn siste mote i fritidstøy og barnetøy, og lanserte plagget under navnet Olabuksen.

Denne buksen var i slitesterk bomull, som den gang ikke bare var i mørkeblå farge, men kunne være svart eller brun og med oppbrett der en så den lyse fargen som denim har på vrangen. Oppbretten kunne også ha et annet stoff, i en kontrastfarge eller et rutete stoff. Som barnebukse ble gylf ofte sløyfet og strikk i livet var vanlig.

1970-årene var det store jeans-tiåret, og mange brukte buksene både til fritid, hverdags og fest. Jeans av blått bomullstøy var mest populære, men de fikk konkurranse av bukser sydd i andre farger og materialer. I Norge festnet betegnelsen jeans seg for alvor i den perioden; tidligere ble buksene som regel kalt olabukse eller dongeribukse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Haavard Michael Fond-Garathun

Hei. Mitt navn er Haavard Fond-Garathun, og jeg studerer historie ved UIO. Akkurat nå holder jeg på med en oppgave om olabuksen i Norge. Det sentrale i min oppgave er dongeristoffets overgang fra nytte/arbeidstøy til fritidstøy og opphavet til begrepet "olabukse". I den forbindelse er jeg interessert i å få vite hvor dere har hentet informasjonen om at "I annen halvdel av 1940-årene ble jeans introdusert som fritidsplagg for kvinner, menn og barn i Skandinavia, etter amerikansk forbilde." Med vennlig hilsenHaavard Fond-Garathun.

svarte Georg Kjøll

Hei Haavard. Denne artikkelen er arvet fra papirleksikonet, og jeg har dessverre ikke data på hvem som har forfattet den, ei heller hvilke kilder vedkommende har brukt. Når jeg får en fagansvarlig for dette området kan jeg be om en revisjon, men foreløpig kan jeg ikke være så mye til hjelp, dessverre. Lykke til med oppgaveskrivingen!Georg

skrev Nils Andersen

Ordet jeans har trolig sitt opphav i det franske begrepet "bleu de Gênes", "blå fra Genova" fra 1500-tallet. Havnebyen Genova var kjent for sine kraftige bomullstøyer som ble brukt både til seil og til klær.

skrev Nils Andersen

Begrepet Olabukse har denne forklaringen på moteselskapet Vic sin norske nettside:
Olabukse stammer fra tiden etter annen verdenskrig, og ble brukt om bukser laget av dongeri eller annet kraftig og slitesterkt stoff. De norske soldatene i Tysklandsbrigaden ble kalt «Olasoldater», og ordet blir fremdeles en del brukt om norske soldater som tjenestegjør i utlandet. Tor Wessel Kildal i firmaet Adelsten Kjølner AS ønsket å knytte buksene han solgte, til det positive ola-begrepet, og skapte dermed nyordet olabukse.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg