Graševina er en utbredt grønn druesort som oftest forekommer i Øst-Europa, spesielt i Kroatia, Ungarn, Slovenia og andre tidligere jugoslaviske områder, samt Nord-Italia og Østerrike. Druesorten er produktiv og knopper og modnes sent. Druen får relativt godt syrenivå. Graševina gir dufter som epler, sitrus og blomster og lages som både tørre, søte og musserende viner.

Faktaboks

Uttale
grajevina
Også kjent som

riesling italico (Nord-Italia, Kroatia)

italian riesling (Romania)

welschriesling (Østerrike, Canada, Tyskland, Sveits)

wälschriesling (Tyskland)

laškirizling (Slovenia, Kroatia, Vojvodina i Serbia)

graševina bijela eller taljanska graševina (Kroatia)

borba (Ribera del Gradiana i Spania)

olaszrizling (Ungarn)

rismi eller risli (Treviso i Italia)

rizling vlašský (Slovenia)

ryzlink vlašský (Tsjekkoslovakia)

Druens mest sannsynlige opprinnelse er Kroatia, hvor graševina også er den mest dyrkede hvitvinsdruen. At druen i Italia, deler av Kroatia og i Romania kalles italiensk riesling er antatt å henge sammen med at den fikk navnet italiensk risling når den ble introdusert til Italia fra Kroatia. Likehetstrekk mellom graševina og den italienske druen greco di tufo er også antatt som årsak til navnet, men DNA-tester har vist at det ikke er noe slektskap mellom disse. Graševina har heller ikke slektskap til klassisk riesling, og gir fyldigere og mindre syrlige viner enn denne druen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg