verdiskaping

Artikkelstart

Verdiskaping betyr i økonomifaglig sammenheng omforming av ressurser til produkter som direkte eller indirekte kan dekke behov, og måles i penger. Begrepet kan brukes på alle nivå, for eksempel bedriftsnivå, sektornivå eller nasjonalt nivå.

Nasjonalt nivå

Den totale verdiskapningen på nasjonalt nivå kalles nasjonalproduktet.

En skiller mellom brutto og netto verdiskaping. Netto verdiskaping på nasjonalt nivå tilsvarer landets nettonasjonalprodukt (NNP), mens brutto verdiskaping på nasjonalt nivå tilsvarer landets bruttonasjonalprodukt (BNP).

Bedrifter og sektor

En bedrift eller sektors brutto verdiskaping er lik verdien av det ferdige produktet minus vareinnsats. Hvis en i tillegg trekker ifra kapitalslit, kommer en fram til netto verdiskaping.

Verdiskapingen i en bedrift deles mellom staten som får merverdiavgift, de ansatte som får lønn, långivere som får rente, og eieren som får utbytte.

En bedrift kan godt ha stor verdiskaping, men likevel ha negativt driftsresultat. Det skjer når lønnskostnadene er høyere enn verdiskapingen.

I analyser av privat næringsliv defineres av og til verdiskaping som driftsresultat pluss lønnskostnader. Dette er strengt tatt ikke korrekt siden man da ikke har tatt hensyn til merverdiavgift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg