impedans (fysikk)

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Elektrisk impedans er forholdet mellom spenning og strøm i en vekselstrømkrets. Impedansen representeres matematisk ved et komplekst tall, der absoluttverdien angir forholdet mellom effektivverdiene av spenningen og strømmen, mens fasevinkelen angir faseforskjellen mellom dem. Størrelsen (absoluttverdien) av impedansen er lik kvadratroten av summen av kvadratene av kretsens resistans (ohmske motstand) og admittans. Impedans måles i ohm, samme enhet som for resistans.

Faktaboks

Uttale
impedˈans
Etymologi
av latin ‘hindre’
Også kjent som

Z

I teknisk litteratur betegnes impedans ofte med Z. I en seriekobling av en motstand med resistans R, en spole med selvinduktans L og en kondensator med kapasitans C blir absoluttverdien av impedansen \[|Z| = \sqrt{R^2+(2 \pi f \cdot L – \frac{1}{2 \pi f \cdot C})^2}\] der f er frekvensen. Fasevinkelen φ blir gitt av \[\tan \phi = \cfrac{2 \pi f \cdot L – \cfrac{1}{2 \pi f \cdot C}}{R}\]

Ved forplantning av elektromagnetiske bølger er impedansen definert som forholdet mellom den elektriske og magnetiske feltstyrke som står normalt på forplantningsretningen. Ved bølgeforplantning i fritt rom med vakuum ( og i praksis i eteren) er impedansen lik 377 ohm.

Akustisk impedans er ledningsevne for lydbølger. Den representeres matematisk som det komplekse forhold mellom lydtrykket ved flaten og flatens volumfart (produktet av fart og areal vinkelrett på fartsretningen). Akustisk impedans har symbolet Za og oppgis i Pa·s/m3. Den er dannet analogt til elektrisk impedans, idet man lar lydtrykk tilsvare spenning, volumfart tilsvare strøm, friksjon tilsvare resistans (motstand) og masse tilsvare induktans. Ved den spesifikke akustiske impedans for et stoff forstår man forholdet mellom lydtrykket og partikkelfarten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg