. Begrenset gjenbruk

. Begrenset gjenbruk

Elektrisk impedans er forholdet mellom spenning og strøm i en vekselstrømkrets. Impedansen kan betraktes som en kompleks størrelse, der absoluttverdien angir forholdet mellom effektivverdiene av spenningen og strømmen, mens fasevinkelen angir faseforskjellen mellom dem. Størrelsen (absoluttverdien) av impedansen er lik kvadratroten av summen av kvadratene av kretsens resulterende resistans (ohmske motstand) og admittans (vekselstrømmotstand for kondensatorer og spoler). Impedans måles i ohm, samme enhet som for resistans.

I teknisk litteratur betegnes impedans ofte med Z. I en seriekobling av en motstand med resistans R, en spole med selvinduktans L og en kondensator med kapasitans C blir absoluttverdien av impedansen \[|Z| = \sqrt{R^2+(2 \pi f \cdot L - \frac{1}{2 \pi f \cdot C})^2}\] der f er frekvensen. Fasevinkelen φ blir gitt av \[\tan \phi = \cfrac{2 \pi f \cdot L - \cfrac{1}{2 \pi f \cdot C}}{R}\]

Ved forplantning av elektromagnetiske bølger er impedansen definert som forholdet mellom den elektriske og magnetiske feltstyrke som står normalt på forplantningsretningen. Ved bølgeforplantning i fritt rom med vakuum ( og i praksis i eteren) er impedansen lik 377 ohm.

Akustisk impedans ved en svingende flate vil si det komplekse forhold mellom lydtrykket ved flaten og flatens volumfart (produktet av fart og areal vinkelrett på fartsretningen). Akustisk impedans har symbolet Za og oppgis i Pa·s/m3. Den er dannet analogt til elektrisk impedans, idet man lar lydtrykk tilsvare spenning, volumfart tilsvare strøm, friksjon tilsvare resistans (motstand) og masse tilsvare induktans. Ved den spesifikke akustiske impedans for et stoff forstår man forholdet mellom lydtrykket og partikkelfarten.

Impedanstilpasning er tilpasning mellom to elektriske eller akustiske medier med ulik impedans. Når en elektromagnetisk eller akustisk bølge i ett medium treffer grenseflaten til et annet medium med en annen impedans, vil en del av bølgen bli reflektert. Et eksempel på dette kan være mistilpasning i impedans mellom antenne og kabel ved fjernsynsmottak, noe som kan resultere i reflekser på skjermen. Impedanstilpasningen utføres ved bruk av en såkalt impedanstransformator.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.